Recept: Vietnamese loempia’s

2 okt 2012

Altijd al eens willen leren hoe je echte Vietnamese loempia’s maakt? In dit gemakkelijke stappenplan laat ik aan de hand van foto’s precies zien hoe dit moet.

[advertentie]

Toen ik bij de ‘groenten en fruit September’ vroeg wat jullie graag wilden zien, kwamen er leuke suggesties binnen. Onder andere de aanvraag voor een Oosters gerecht! Normaal kook ik eigenlijk niets Oosters, maar deze loempia’s heb ik al een aantal keer gemaakt en vallen altijd in de smaak. Daarom heb ik er dus voor gekozen om Vietnamese loempia’s te maken. Best Oosters dus!

Wat je nodig hebt voor ongeveer 40 loempia’s
• loempiavellen (toko)
• 600 gram kip
• 250 gram mihoen (rijstvermecelli ook te koop bij de AH)
• 2 winterwortelen
• 3 eetlepels gehakte, verse selderij
• 1 grote ui of 2 kleine uien
• 2 teentjes knoflook
• 1 chilipeper
• 3 bouillonblokjes
• 1 theelepel vetsin (smaakversterker, te koop bij de toko)
• 1 ei
• peper en zout
• olie om in te frituren

We beginnen met het snijden van alles, zodat alles klaar staat. Je snijdt de bleekselderij, ui, chilipeper en knoflook klein. Kijk wel uit bij het snijden van de chilipeper. Die is héél erg heet. Je moet dus niet daarna in je ogen gaan zitten, ook al was je je handen nog zo goed. Een alternatief is; handschoentjes aandoen.

Ik heb gemerkt dat je de wortelen het best kunt raspen. Als je alles zo mooi en fijn wilt snijden, dan ben je wel even bezig. Zolang je het maar niet helemaal tot moes raspt is het prima!

Leg de laksa in warm water. Het hoeft niet te koken, zolang het maar een beetje warm is. Hierdoor zwelt de mihoen op en wordt het zacht. Anders is er namelijk echt niet mee te werken.

Als de mihoen eenmaal zacht is, knip je hem een aantal keer doormidden. Zorg wel dat je schaar écht schoon is. Anders is ’t niet echt hygiënisch. Zorg ook dat je de mihoen echt goed in stukjes knipt, anders is ’t wat lastiger om porties vulling te verdelen in de loempia’s.

De kip snijd je eerst in stukjes. Het hoeft niet heel erg klein, want we gaan de kip dadelijk nog pureren. Zolang de kip maar goed gaar is. Je kunt de kip kruiden met peper en zout.

Dan gaan we nu de kip pureren. Probeer zulk klein mogelijke stukjes te krijgen. Laat de kip eerst iets afkoelen voordat je ‘m gaat pureren.

En nog iets belangrijks! De staafmixer zal snel vol gaat zitten met de kip. Je kunt de kip er met een theelepeltje tussenuit scheppen, zodat je verder kunt mixen. Haal dan wel de stekker uit het stopcontact, voordat je een vinger kwijt bent!

Verhit de gesneden producten alvast in de pan. Doe een héél klein beetje heet water in een schaaltje en laat de bouillonblokjes daarin oplossen. Als ze op zijn gelost, kunnen deze bij de wortel, ui, chilipeper, knoflook en selderij. Ook voeg je bij deze stap de vetsin toe. Niet te veel, één theelepel.

Giet de mihoen af en doe deze ook bij het mengsel. Zorg dat de ingrediënten goed met elkaar vermengd worden. Daarna kun je de pan van het vuur halen. Laat alles een klein beetje afkoelen voordat je de loempia’s gaat rollen.

Ik zal jullie nu in een paar stappen laten zien hoe ik de loempia’s altijd oprol. Ik zal er geen tekst bij zetten, want de foto’s spreken voor zich.

Iets wat ik er vergeten ben bij te zetten: klop een ei los en strijk ei over de loempia heen als je hem opgerold hebt. En dan met name de horizontale lijn, waar je hem dichtvouwt. Als het goed is zijn de loempia’s nu dus opgerold. Nu kunnen we ze gaan frituren. Dit kun je natuurlijk ook al tussendoor doen, als je er een aantal klaar hebt. Je moet zelf maar even kijken wat voor jou het beste werkt.

Het is tijd om de loempia’s te gaan frituren! Je kunt ze frituren op 180 tot 200 graden. Totdat ze bruin worden! Dat is ongeveer 5 minuten. Wel eventjes goed uit laten lekken, want er komt een hoop olie in te zitten.

En dan zijn dit de loempia’s. Ze zijn echt delicious, al helemaal met heerlijke zoete saus. Ze zijn echt niet zo moeilijk te maken, maar écht ontzettend lekker. Zeker een succes op een feestje, verjaardag of iets dergelijks. Enjoy!

Heb jij weleens zelf loempia’s gemaakt? En heb je nu ook zo’n ontzettende trek in een loempia?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Jummy!
    Ik maak ook vaak soortgelijke loempia’s en dan vries ik ze in. Alsnog zijn ze dan heel snel op haha!
    Ik gebruik alleen de miehoen niet maar dat is wel een goede tip!
    En die chili saus is ook nommable. Chili saus <3

  2. Ziet er héérlijk uit! Ik ben dol op Vietnamese loempia’s; vooral die van mijn vader ;) Trouwens, volgens mij heet rijstvermicelli ook wel mihoen. Laksa is een spicy kokos noodles gerecht (waar wel mihoen in kan zitten) (:

  3. Pingback: BeautyChef — Groenten en fruit – Oktober

  4. Zo ….. op oud en nieuw 38 rollen gemaakt in een mum van tijd waren ze op! Alleen had ik de dunne vellen als een ruit neergelegd en dan de vulling erop dan linkerhelft ,dan rechterhelft binnen vouwendan de onderkant puntje er over heen leggen en dan oprollen en als laatste eigeel op de punt, dit lijmt als het ware de rol dicht.

    Mvgr, Nick

    ps Mooie site goede uitleg dank je wel!

    • Ook hele goede tip! Ik heb inderdaad ook weleens gezien dat ze ’t zo deden, het kan eigenlijk op heel veel verschillende manieren :)

      Mooi dat ze lekker waren, hier zijn ze ook altijd gelijk op. Ze lopen nou alweer te vragen wanneer ik weer loempia’s ga maken haha. Bedankt voor je complimenten!

    • Duidelijk minder werk dan de loempia’s die ik maak. Ik doe in de mijne varkensgehakt, kipgehakt, fijn gesneden rauwe garnalen, water kastanjes, bamboescheuten (alles klein gesneden) en kleingesneden tahoe (even gefrituurd). Verder veel knoflook, groene uitjes, zout, peper en bouillon blokje of poeder. Vetsin gebruik ik al lang niet meer; het schijnt heel slecht te zijn. De smaakmaker hier is de sesamolie.. Ik leg de loempia vellen ook in een ruit. Zo heb ik het geleerd. Ik plak ze alleen met water vast. Als je de vulling goed laat afkoelen dan is er ook minder vocht en minder kans dat ze open springen. De vellen zijn per 25 verpakt, dus maak ik er op z’n minst 50. Ze worden ingevroren. Makkelijk als je onverwachts visite krijgt. En bij Indische mensen staat de deur altijd open en het is altijd mee eten.
      Mijn loempia’s zijn altijd een hit bij de Indische gemeenschap hier (ik zit in Florida).
      Dit is best een leuke site want ik hou van koken.

  5. Pingback: BeautyChef — Groenten en fruit Januari

  6. Er zijn sowieso 2 dingen die ik in dit recept echt mis; witte kool en bamboescheuten. Vooral bamboescheuten zijn zo erg lekker! Maar voor de rest zien ze er best lekker uit :)

  7. ik had ze gister gemaakt,erg lekker!
    maar er sprongen er een paar open,waar zou dat aan gelegen hebben,iemand een idee?
    verder wil ik zeggen super leuke site en goed en duidelijk uitgelegt.

      • Hi, sorry zie je berichtje nu pas! Mooi dat ze lekker waren! Dat openbarsten kan een paar oorzaken hebben. Het kan zijn da de olie niet heet genoeg was, bijvoorbeeld doordat je er teveel tegelijkertijd heb gefrituurd. Ook kan het zijn dat ze niet goed genoeg dicht ‘gelijmd’ zitten met ei. Het kan ook inderdaad zijn dat de vulling nog te warm was!

  8. Een super lekker recept al vervangen wij de winter wortel door een zak geraspte wortels zo kant en klaar in pak. Het is dan wel meer in hoeveelheid maar het is super lekker

  9. Hoi Joyse. ook ik heb je loempia’s gemaakt heeeerlijk,ik heb alleen een probleem.
    Als ik ze gemaakt heb en ze op bakpapier leg zitten ze later aan het papier vastgeplakt en krijg ik ze er niet meer heel vanaf,kun jij mij vertellen hoe ik dit op kan lossen

    • Oei dat is vervelend! Zelf leg ik ze nooit op bakpapier maar gewoon op een bord. Bedoel je dat ze vast komen te zitten nadat je ze heb gerold? Dat kan dan door het losgeklopte ei komen wat je over de randjes heb gesmeerd. Oplossing: gewoon op een bord/snijplank iets dergelijks liggen, kan het ook niet aan papier vast komen te zitten!

  10. Hej Joyce!

    Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt en ze waren heerlijk! Ik heb alles in de keukenmachine gehakt en geraspt. Fluitje van een cent!

  11. ze zijn inderdaad zo lekker,,ik zou bijna zeggen dat ik een loempia junk ben..
    want er gaan er veel doorheen per week
    op de markt in zutphen koop ik er 14 voor €11,00.(ongebakken )
    maar ik maak met die Vietnamees meestal een mooie deal.
    ik koop er 28 voor €20,00 we zijn tenslotte op de markt. waar het handje klap mij op het lijf geschreven is
    en dat is een stuk minder werk dan ze zelf te maken.
    er zijn er in de stad 3 die ze verkopen maar op de markt waar ik ze haal zijn ze zoooo jammie

    gegroet hans

  12. Heb met mijn clienten voor het hele dagcentrum de loempia’s gemaakt 80 stuks dus dat was wel even aanpoten want mijn clienten kunnen verder niet meehelpen Ze gingen schoon op want die paar die er over waren werden door de collega’s meegenomen Het was eensucces bedankt voor je recept groetjes Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!