Het pizza-experiment!

22 mei 2012

Ik vind het altijd leuk om nieuwe gerechten te maken. Toen ik door mijn kookboek heen bladerde met allerlei pizzarecepten had ik echt zin om pizza te maken. Een echte pizza! Niet zo’n zelfmaakpizza uit de supermarkt. Maar ik wilde ook echt het deeg zelf maken. Houd je maar vast voor een overload aan foto’s!

 
Mijn vriend en ik hadden besloten om drie pizza’s te maken. Dus we hebben alle ingrediënten voor het pizzadeeg gewoon keer drie gedaan. Ik zal alle ingrediënten nog even op een rijtje zetten. Wil je het vorige artikel met alle informatie nog eens doorlezen? Dan kan dat hier.

Benodigdheden voor 3 pizza’s
• 750 gram meel van harde tarwe
• 30 gram verse gist
• 3 eetlepels olijfolie
• 3 theelepels zout
• 480 ml handwarm water

Oké, ik ben er dus achter gekomen dat je dit recept dus niet blind moet vertrouwen. Alle hoeveelheden zijn goed, behalve de zout. Maak daar maar gerust 6 theelepels van (dus 2 theelepels per pizza). Omdat wij er veel ingrediënten op hadden gedaan, proefde je bij ons de bodem niet zo afzonderlijk. Maar kleine stukjes waar toch niet zoveel topping op zat, die waren wat aan de flauwe kant.

Wij hebben gebruik gemaakt van een mixer en kant-en-klare gist. Hierdoor hoefde het deeg maar 30 á 40 minuten te rusten. Dit ging dus lekker snel! Ik laat je even zien hoe wij te werk zijn gegaan.

Na een paar minuten kun je zien dat het deeg elastisch wordt. Dit is goed, het moet zo elastisch mogelijk worden! Zo is het dadelijk makkelijk uit te rollen. De consistentie die je hier op deze foto ziet is prima. Let er wel op dat je lang genoeg mixt. Beter iets langer mixen dan te kort, anders zijn de ingrediënten niet goed met elkaar vermengd.

Hierna is het de bedoeling dat je er een soort ‘bol’ van kneedt. Dit leg je even weg met een schone doek eroverheen. Dit kan gewoon op kamertemperatuur blijven. Het deeg moet blijven rusten totdat het ongeveer in volume verdubbeld is. Op de foto hierboven kun je zien hoe je handen eruit komen te zien als je dit deeg probeert te kneden. Het blijft echt heel erg aan je handen plakken. Dus heb je een vriendje of een lieve vader die je in kan schakelen om dit vieze werkje te doen? Do it! Een goede tip is om wat bloem op je handen en op het deeg te doen. Hierdoor wordt het véél minder plakkerig.

Nu het deeg klaar is met rusten kan het leuke werk beginnen. We gaan het deeg uitrollen en lekkere dingen op de pizza doen! De eerste pizza die we hebben gemaakt is een pizza Hawaii. Dus een pizza met tomatensaus, ham, kaas en ananas. Deze tomatenpuree werkt niet erg goed op een pizza. Hij is best droog en uitsmeren gaat niet lekker. Maar hiervoor hebben we een oplossing bedacht! Doe de tomatenpuree in een kommetje en vermeng het met héél veel olie en een beetje water. Dan wordt het wat makkelijker smeerbaar. Qua kaas kun je gewoon kiezen voor een goedkope soort, zoals deze van de Euroshopper. Zelf vind ik jonge kaas het lekkerst op een pizza en gesmolten smaakt het toch allemaal hetzelfde, vind ik.

We hadden er ook nog wat mozzarella over heen gedaan en nog een plakje lekkere Italiaanse ham, want we hadden toch genoeg inkopen gedaan! Hier zie je het eindresultaat van de pizza. Hij was erg goed gelukt! Behalve de tomatenpuree, die was een beetje droog – want we hadden dat trucje met de olie nog niet ontdekt. Dat kan je ook wel een beetje zien aan de zijkanten. Desondanks was de smaak goed! Verder met de tweede pizza!

Voor deze pizza hebben we de volgende ingrediënten uitgezocht: jonge kaas, prei, ham, mozerella, knoflook, ui, tomatenpuree en italiaanse ham (een soort parmaham – er staat niet bij hoe het precies heet). In mijn kookboek had ik een pizza gezien met prei en ham. Daar is deze pizza dus een beetje op gebaseerd. We hadden genoeg van alle ingrediënten, dus we hebben de pizza helemaal volgegooid. Het is trouwens ook lekker om er nog een scheutje olie overheen te gooien, net voordat de pizza in de oven gaat.

Deze pizza was goddelijk! Echt héél erg lekker. De combinatie was zo ontzettend goed. Je kunt zien dat de prei een klein beetje aangebrand is, maar dat proefde je helemaal niet terug. De mozerella, prei en italiaanse ham gingen heel erg goed samen. Deze combinatie ga ik echt onthouden. De saus smaakte nu ook gelijk een stuk beter, want we hadden er heel erg veel olie doorheen gedaan.

Voor deze laatste pizza hebben we alle ingrediënten die we nog over hadden bij elkaar gegooid (vooral veel mozzarella). Dus eigenlijk leek hij heel erg op de tweede pizza, alleen dan zonder prei.

Deze laatste pizza smaakte ook erg goed. We hadden alleen wel iets te weinig tomatensaus over en dat merkte je wel aan de smaak. Hier hadden we wel iets heel handigs bedacht. We hadden de knoflook door de saus heen gedaan. Het is best lastig om de knoflook goed te verspreiden en zo wordt ‘ie toch makkelijk verspreid.

The do’s and don’ts!
• Verwarm de oven goed voor. De oven moet op een hoge temperatuur zijn, zodat de pizza’s snel klaar zijn. Houd ongeveer 240 graden aan. Na ongeveer een kwartiertje zou ik even gaan kijken en de pizza goed in de gaten houden. Dan is kan ‘ie elk moment klaar zijn!
• Zorg voor een volle tomatensaus door er veel olie, knoflook en eventueel peper/zout in te doen.
• Vergeet niet om genoeg zout door het mengsel van het deeg heen te doen!
• Bloem is your best friend, zeker bij dit gerecht! Dit deeg kleeft echt ontzettend, dus zorg ervoor dat je bloem in de buurt hebt staan.

Wat vind jij van dit gerecht? Ga je dit ook eens proberen? En wat is jouw lievelingspizza?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Kwart over twee en nu al zin in pizza !! Wat ziet het er heerlijk uit. Zelfgemaakte is zoveel lekkerder. Leuke blog heb je, kom via via even kijkje nemen en wat een ideale combi, beauty en koken. geniaal!

  2. Lekker recept! Je moet ook eens een keer een pizza met spinazie, tonijn, kaas, champignons en creme fraice maken, dat is ook zo lekker! ik vind beauty en koken idd een goede combi!

    • Oei dat lijkt me een goede combi! Toevallig zei ik dat nog tegen m’n vriend toen we klaar waren; een pizza met spinazie lijkt me ook lekker! Van tonijn houd ik dan niet zo, maar de spinazie in combinatie met kaas en crème fraîche klinkt heerlijk :)

  3. De laatste pizza met prei valt bij mij goed in de smaak, die ziet er ook het lekkerst uit! Zodra mijn tomatensaus droog is, meng ik hem met water. :D Olie is inderdaad ook nog een goede oplossing. Ik heb nu alleen zo een pizzahonger. fml. :D

    • Water werkt inderdaad ook supergoed, maar met olijfolie krijg je dan nog net een lekkerdere smaak eraan :). En inderdaad, als ik deze foto’s zie krijg ik ook gelijk weer zo’n hongerrrr

  4. Hoi Joyce,

    Wat ben je lekker bezig, het ziet er allemaal heel gezellig uit.
    Je lijkt op opa Gerard die is ook altijd iets nieuws aan het verzinnen.

  5. Wat een leuk verhaal, dit begrijp ik pas goed. foto’s laten alles zien ook over dat gedoe met dat deeg.
    Ik dacht even dat ik misschien iets raars met mijn handen had, maar dat hebben jullie dus ook met dat deeg.
    Ik zal de volgende keer eens mijn dochter zien te strikken voor dat klusje.
    Zo direct gaat de mijne lachend de oven in, ik ben benieuwd.

    Bedankt Joyce, voor de heldere en praktische uitleg.

    Groetjes Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!