Kookboek: pizza!

25 apr 2012

Ik hou van Italiaans eten! Pizza, pasta, noem het maar op, ik vind ’t heerlijk! Laatst hebben mijn vriend en ik een boek met allerlei leuke pizzarecepten van mijn oma gehad. Ik wil graag een paar leuke recepten met jullie delen!


 
 
Omdat mijn vriend en ik zo van koken houden hebben we dit kookboek gehad van mijn oma. Ik moet wel eerlijk bekennen dat we er helaas nog geen recept uit hebben gehaald. Toen zag ik ‘m opeens staan en ik dacht: dit zullen mijn bezoeksters vast ook wel leuk vinden om te zien, dus bij deze!

Zo ziet het kookboek eruit. Hier zit het natuurlijk nog in het karton. Ik vind ’t leuk dat er een snijder voor pizza bij zit! Altijd handig als je pizza wil maken toch, haha!
Verder vind ik de opdruk aan de buitenkant erg leuk, bijvoorbeeld de tekst: ‘snelle levering’. Het is natuurlijk lekker snel om je eigen pizza te maken.
Goed, laten we het cadeau verder open maken en gaan kijken naar het boek.

Tot slot houden we dan dit leuke boekje over. Best raar, omdat de verpakking zo groot was, had ik verwacht dat het een heel dik boek zou zijn. Maar het tegendeel is waar.
Ik vind het juist wel fijn zo’n dun compact boek, neemt ook niet zoveel ruimte in beslag. En er staan genoeg lekkere plaatjes in, that’s for sure!
Nu heb ik jullie al helemaal lekker gemaakt natuurlijk, dus laten we het boek maar openslaan!

Op de eerste bladzijde begint het met de geschiedenis van de pizza. Blijkbaar is de pizza zoals we die vandaag kennen te danken aan de komst van de tomaat uit Peru na de ontdekking van Amerika.
Weten we dat ook weer! Verder staat er nog een basisrecept voor pizzadeeg, misschien wel handig om even bij stil te staan, want het is niet erg goed leesbaar op de foto.

Basisrecept voor pizzadeeg
Benodigdheden
• 250 gram meel van harde tarwe
• 10 gram verse gist
• 1 eetlepel olijfolie
•1 theelepel zout
• 160 ml handwarm water

Hoe gaan we te werk?
Verkruimel de gist in het water. Strooi het meel uit op een werkblad, voeg het zout toe en meng het door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en doe daar de in het water opgeloste gist en de olijfolie in. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten totdat het elastisch is geworden. Maak er een bol van, leg daar een schone doek over en laat het deeg ongeveer 2 uur op een matig-warme plaats rusten, totdat het volume is verdubbeld.

Verwarm de oven alvast voor op 240 graden. Leg vervolgens het deeg op bakpapier voor een vorm met een diameter van ongeveer 30cm. Rol het deeg uit met een schone en met bloem bestoven deegroller: duw de roller naar voren en oefen met beide handen dezelfde druk uit. Draai voor een ronde, regelmatig gevormde pizza steeds een achtste slag. Maak rondom een opstaand randje. Dan is de pizza klaar om gegarneerd te worden. De pizza moet circa 20 minuten in de oven.

• Het gebruik van een keukenmachine en kant-en-klare gist vermindert de bereidingstijd! Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en vervang de verse gist door een zakje droge gist. Zet de keukenmachine 5 minuten aan en laat het deeg daarna 30 á 40 minuten rusten. Daarna kun je het deeg uit gaan rollen zoals hierboven beschreven staat.

Oke, genoeg gelezen, tijd om plaatjes te kijken! Ik heb drie lekkere pizza’s uitgezocht!

Pizza met rauwe ham en brie. Hmmm, ik hou sowieso heel erg veel van ham – en dan voornamelijk rauwe ham. Deze combinatie lijkt me zó lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
• 400 gram pizzadeeg
• 250 gram brie
• 160 gram gesneden spek of gerookte rauwe ham
• 3 theelepels tapenade
• 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)

Voor de vegetariërs onder ons – of de mensen die gewoon heel erg van ui houden, de uienpizza. Ui smaakt overal goed bij vind ik, dus een uienpizza klinkt echt heerlijk!
Ingrediënten voor 4 personen:
• 400 gram pizzadeeg
• 125 gram buffelmozarella
• 150 gram gorgonzola
• 3 middelgrote uien
• 4 eetlepels olijfolie (extra vergine)

Ik houd niet zo heel erg veel van groente, maar prei vind ik wel heel lekker. Dat in combinatie met de ham zal heel erg lekker smaken denk ik!
Ingrediënten voor 4 personen: 
• 400 gram pizzadeeg
• 800 gram prei
• 125 gram mozzarella
• 150 gram verse geitenkaas
• 1 dikke plak gekookte ham van 150 gram
• 30 gram boter
• 2 takjes tijm
• 3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
• zout en peper

Mijn vriend en ik gaan héél erg snel samen een keertje pizza maken. Waarschijnlijk kiezen we één van deze drie recepten (of meerdere, haha).
Daar komt dan nog een uitgebreid recept met fotoverslag van online. Er staan nog veel meer lekkere recepten in dit boek. Dus eens in de zoveel tijd wil ik een recept uitgebreid behandelen – of twee pizza recepten binnen dezelfde categorie. Dus heb je nog een bepaalde wens? Ben je benieuwd naar een pizza recept met bijvoorbeeld geitenkaas, chorizo, pancetta of iets totaal anders? Laat maar horen, dan ga ik kijken wat ik ermee kan doen!

Houd jij ook zo van pizza? En wat is jouw favoriete pizza?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Oh my god, ik wilde op je Challenge klikken, maar ik werd afgeleid door de pizza! Ik houd van pizza´s, je kan mij daar echt voor wakker maken, heerlijk. Koud, warm, met of zonder ui, kaas en pepperoni.. OH MY GOD. namnamnam. Ik ben heel benieuwd naar je fotoverslagen!

  2. Pingback: BeautyChef — Mijn social media!

  3. Pingback: BeautyChef — Het pizza-experiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!