Recept: Broccoli-prei soep

18 mei 2012

Oke, ik zal maar gelijk zeggen dat dit niet het mooiste gerecht is qua presentatie. Maar het is wel ontzettend lekker en gezond en dat is wat uiteindelijk telt! Hier is het gerecht van de maand Mei: broccoli-prei soep.

 
 
 
 
Jullie gaven aan dat jullie graag een hoofdgerecht wilden zien. Ook was er een voorkeur voor broccoli. Ik heb dus gekozen voor een hoofdgerecht met broccoli. Ook zit er prei in, dat stond ook in het lijstje. Wil je alle groenten en fruit van de maand Mei nog even teruglezen? Kijk dan even hier.

Even alle ingrediënten op een rijtje! Dit is genoeg voor ongeveer 6 volle borden soep.
• 2 broccoli’s
• 1 prei
• 1 grote aardappel
• 200 ml room
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 3 bouillonblokjes (kip, groente, rund)
• kruiden: zout, peper en eventueel wat chilipoeder

Allereerst is het belangrijk dat alle groenten goed gewassen worden. Het is erg belangrijk dat alles goed schoon is! Het is een kleine stap, maar wel een hele cruciale. Je wilt dadelijk natuurlijk geen zand of iets dergelijks in je soep proeven.

Nu kunnen we verder gaan met het voorbereiden van de groenten. De volgende stap is het schillen van de aardappel. We gaan de aardappel dadelijk koken, dus het is handig om hem zo klein mogelijk te snijden. Des te sneller zijn de aardappels gaar.

We zetten wat water op en laten de aardappel koken, totdat hij zacht genoeg is. Als je niet wacht totdat de aardappel en groente zacht zijn, dan krijg je allemaal harde stukjes wanneer je gaat mixen. Gewoon de aardappel klein snijden, dan is ‘ie zo gaar.

Hierna gaan we ook de rest snijden. Het hoeft niet heel erg klein. Gewoon klein genoeg om te zorgen dat het niet te lang hoeft te koken en het dus lekker snel zacht wordt. Hierna gaat toch nog de staafmixer erdoorheen. Dus grote stukken maken niet zo veel uit.

We doen alles bij elkaar in een pan. De ui, knoflook, prei en broccoli. Hierdoor maak je het lekker knapperig. Dat geeft er toch weer net een wat andere smaak aan, dan wanneer je gelijk de staafmixer erdoor heen haalt.

Als je vindt dat de aardappel zacht genoeg is, dan kan je de rest erbij doen. Dit moet natuurlijk ook nog koken zodat het lekker zacht wordt. Bij deze stap voeg je ook de bouillonblokjes toe. Wij hebben gekozen voor kippenbouillon. Maar dit gerecht leent zich natuurlijk ook erg goed voor een vegetarisch gerecht. Je zou er dus eventueel ook groentebouillon doorheen kunnen doen. Het is maar net wat je zelf lekker vindt! Dit laat je minimaal 10 minuten koken. Daarna moet je even kijken of de groente al zacht is. Is dat niet het geval, dan heeft het nog iets langer nodig.

Als het allemaal goed heeft gekookt, moet je het even af laten koelen. Hierna ga je er met de staafmixer doorheen. Sommige mensen vinden het lekker om veel stukjes groente in de soep te hebben. Andere mensen vinden het juist lekker als het een hele romige textuur heeft. Je kunt er dus net zolang met de staafmixer doorheen gaan als jij wil.

Vervolgens voeg je de room er aan toe. Hier kun je ook weer zelf bepalen hoe romig je de soep wilt hebben. Ik heb heel het pakje erin gegooid (200 gram), want ik hou zelf wel van een romige soep. Tot slot voeg je dan nog de kruiden toe. Er moet aardig wat peper en zout in. Net wanneer je denkt: ‘oke, dit is misschien al een beetje teveel’ moet er nog een beetje bij! Vooral qua zout. Als je er ook chilipoeder doorheen wilt doen, zou ik er niet teveel in doen. Het wordt dan al snel te scherp!

En zo ziet de soep er uiteindelijk uit. Heel erg gezond! En een lekker vegetarisch gerecht (als je er groentebouillon in doet, natuurlijk). Misschien niet het mooiste gerecht om te zien, maar wel heel erg lekker. Vergeet er alleen niet genoeg kruiden bij gooien, anders kan ‘ie een beetje flauw uitvallen.

Heb jij weleens broccoli-prei soep gegeten of gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Leuk recept. Ik kom zelf uit Hongarije en daar maken ze een vergelijkbare soep, alleen dan zonder knoflook en chili. Ik vind het zelf echt lekker :) kan me voorstellen dat met knoflook + chili erbij het nog lekkerder smaakt.

  2. Heerlijk zeg! Ik maak zelf vaak broccolisoep, met alleen broccolli, een bouillonblokje, water en wat crème fraîche, maar ik ben dol op prei, dus dat lijkt mij een heerlijke aanvulling! Leuk recept!

  3. Pingback: BeautyChef — Groenten en fruit – Juni

  4. Pingback: BeautyChef — My life in photo’s #7

  5. Pingback: BeautyChef — Groenten en fruit – April

  6. Pingback: BeautyChef — My life in photo’s | April 2013 #1

  7. Pingback: BeautyChef — My life in photos | Juli 2013 #4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!