Recept: Carrot Cake

5 apr 2014

Al een tijdje stond dit recept op mijn to do list! Een tijd terug had ik al een mix gekocht, maar ik moest het alleen nog maken. Enkele dagen geleden dook ik de keuken in, met als resultaat: een overheerlijke carrot cake. Ik laat je graag het recept zien.

Dit maal heb ik gebruik gemaakt van een mix. Niet zozeer om het mij gemakkelijker te maken, maar omdat ik weet dat deze mix van Funcakes altijd erg goed is. Ik gebruik hem voor taarten, brownies, cupcakes en cakes. Ideaal deze mix. De smaak hiervan is gewoon zó lekker en goed. Ook weet je dat er met zo’n goede mix (bijna) niets fout kan gaan.

Ingrediënten voor een carrot cake
Carrot Cake
– 500 gram mix voor carrot cake
– 150 ml plantaardige olie (ik heb zonnebloemolie gebruikt)
– 3 eieren
– 80 ml koud water
– 150 gram worteltjes

Frosting
– 200 gram monchou
– 225 gram poedersuiker
– 2 zakjes vanillesuiker

Ik heb een bakblik gebruikt van 23×23. Je kunt ook andere maten gebruiken, dan wordt de taart gewoon iets lager of juist hoger.

We beginnen met het maken van de carrot cake zelf. Ik vind het fijn om altijd alles alvast af te wegen en klaar te zetten, dan hoef ik het alleen nog maar bij elkaar te gooien. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.

De mix bij elkaar. De mix van de carrot cake, de drie eieren, de zonnebloemolie en de 80 ml water. Dit meng je door elkaar. Het kan gewoon met een lepel of spatel. Er komen namelijk niet snel klontjes in, het hoeft ook geen ‘smooth’ beslag te worden.

Een carrot cake is natuurlijk niet compleet zonder worteltjes. Ik heb gekozen voor een voorgesneden variant. Ik kan worteltjes namelijk niet zo fijn snijden als dit, dus dit is alleen maar heel erg handig. Dit kun je gewoon door het mengsel scheppen.

Dan is het tijd om het bakblik in te vetten zodat de cake zo netjes uit zijn vorm komt. Zelf hebben we dit gedaan met boter. Je zou er eventueel ook nog wat bloem over kunnen strooien erna, maar dat is niet verplicht. Bij alleen boter komt de cake namelijk ook goed los.

Tijd om het mengsel in het bakblik te storten. Hier hoef je verder niets meer aan te doen. Als de oven klaar is met voorverwarmen zet je de taart voor zo’n 55 minuten in de oven. Dit is natuurlijk afhankelijk van je oven.

Terwijl de carrot cake in de oven staat, kun je alvast beginnen met de frosting. Hiervan zijn een hoop verschillende recepten in omloop. Zelf heb ik wat dingetjes samen gevoegd en er mijn eigen recept van gemaakt, dat smaakte erg goed. Je begint met 225 gram poedersuiker.

Daarna voeg je nog 200 gram monchou en 2 zakjes vanillesuiker toe. Dit meng je vervolgens met een mixer. Ik probeerde het eerst ook met een spatel, maar dat ging niet zo soepel. Vervolgens zet je het mengsel in de koelkast totdat de cake klaar én afgekoeld is.

Dan is je cake klaar! Check hem nog even door er met een saté prikker in te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake helemaal gaar. Ik laat hem even afkoelen. Bij mij komt het vaak voor dat de bovenkant wat bol gaat staan. Dit kun je tegengaan door hem ondersteboven op een bord te storten, zo zakt de bovenkant weer in en heb je een mooie platte taart. Dit moet wel redelijk snel nadat hij uit de oven is. Wacht dus vijf minuutjes (dan is de kaart wat steviger) en stort hem daarna op een bord. Wacht ook niet te lang, anders zakt de bovenkant niet meer in.

Ik wilde graag wat frosting over de gehele cake heen, maar ook als laagje tussen de cake in. Vandaar dat ik de cake doormidden heb gesneden, dat hoeft niet per se als je dit niet wilt!

Zijn de lagen afgekoeld? Dan kun je de frosting erover verdelen. De dikte van de laag is ook weer geheel aan jou te bepalen. De frosting is wel zoet, dus zorg voor een wat dunnere laag óf doe er wat minder suiker door.

Daarna kun je de bovenste laag er weer opzetten. Vervolgens is het tijd om de hele taart te bedekken onder de prachtige witte laag. De bovenkant en alle zijkanten. De frosting smeert trouwens erg lekker uit. De substantie is ook erg goed. Niet te dik, maar zeker niet te vloeibaar.

Dan is je carrot cake af. Ik kun je in ieder geval één ding vertellen: hij is heerlijk. Het is een lekker kruidige cake. Had ik niet geweten dat er wortel in zat, dan had ik dat zeker niet geraden, heel apart. Ik vind dit een leuke variatie op de klassieke taarten zoals chocoladetaart en appeltaart. Weer eens iets heel anders!

Toen ik deze mix kocht bij DeLeukstetaartenshop waren ze deze taart net aan het maken in hun eigen keuken. Zij deden er geen wortel door, want de mix van zichzelf is namelijk ook al erg lekker en heel kruidig. Dus dat is misschien een leuke tip!

Heb jij weleens carrot cake gemaakt/gegeten en wat vond je ervan?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Toen ik ooit stage liep in Londen zo’n 10 jaar geleden at ik voor het eerst carrot cake. En meteen verkocht!! Ik ga zien of ik die mix kan bemachtigen. Ziet er heerlijk uit!!

  2. Oh wat grappig met een mix! Had ik nog nooit gezien. Hij ziet er wel lekker luchtig van binnen uit. Ik heb toevallig laatst carrotcupcakes gemaakt. Echt zooooo lekker, dat had ik niet verwacht!

  3. wat heb je dit prettig beschreven…zelfs een niet zo handige bakster als ik , begrijpt hoe dit gemaakt word…het ziet er smakleijk uit en zeker het proberen van het maken dik waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!