Recept: Chips maken

31 mei 2014

Chips is mijn favoriete snack! Het is echter alleen niet echt gezond, vandaar dat ik nu regelmatig zelf chips maak uit de oven! In dit artikel leg ik je uit hoe je gemakkelijk je eigen chips maakt.

Ik moet er wel bij zeggen dat het niet precies dezelfde chips is als die je uit een zak eet! Doordat je het in de oven klaar maakt en de chips nooit helemaal droog krijgt, blijft het een beetje taai. Desondanks toch nog erg lekker. Als je op de achterkant van een chips zak kijkt, zie je een hoop ingrediënten staan. Als je je eigen chips maakt, kun je helemaal zelf bepalen wat je toevoegt én weet je tenminste wat er allemaal in zit!

Ingrediënten voor een groot schaaltje chips
– Twee grote aardappelen of drie middelmatige
– Klein laagje zonnebloemolie
– Kruiden: ik gebruikte zelf zeezout, chilipoeder en paprikapoeder

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Hierna kun je de plakjes chips gaan maken! Dit kan op verschillende manieren. Met een rasp, mandoline, kaasschaaf of dunschiller. Zelf vind ik de dunschiller het fijnst werken. Ik haal allereerst de schil eraf. Dan houd ik de aardappel in m’n hand en rasp ik er met de dunschiller dunne stukjes vanaf. Kijk wel uit, dit is best een gevaarlijk klusje!

Bekleed de plaat met bakpapier. Als je het fijn vind, kun je hier natuurlijk ook mee beginnen. Dit is wel echt een must, anders blijven de schijfjes aan de plaat plakken!

Vervolgens leg je de plakjes aardappels op het bakpapier. Je hoeft geen rekening te houden met extra ruimte, de aardappel zet bijvoorbeeld niet uit. Je kunt ze dus lekker dicht op elkaar leggen. Des te eerder is alles klaar, anders moet het misschien in meerdere keren de oven in. Ook geen probleem, maar dat scheelt weer!

Dep de aardappels goed droog met wat keukenrol. Hierdoor haal je wat vocht uit de aardappel waardoor de chips als het goed is wat krokanter wordt. Of het veel verschil maakt als je het niet doet, weet ik niet!

We willen natuurlijk dat de chips een mooi kleurtje krijgt, vandaar dat we wat olie toevoegen. Zelf heb ik gekozen voor zonnebloemolie omdat ik dit de lekkerste smaak vind geven. Hier heb je niet heel veel van nodig! Ik vind het handig om hiervoor een kwastje te gebruiken.

Vervolgens maak je je specerijen mix. Ik maak graag gebruik van zeezout, chilipoeder en paprikapoeder. Tip: gebruik niet te veel chilipoeder, dat wordt echt té heet! Ik heb ook gelezen dat er in sommige recepten ook knoflookpoeder wordt gebruikt. Zelf heb ik dit niet in huis, maar het lijkt me er prima bij passen! Ik heb er trouwens ook een héél klein beetje kerrie door gegooid! Dit meng je wat door elkaar heen.

Dit verdeel je over de chips voordat het de oven in gaat. Ik sprenkel het er het liefst over met mijn vingers en wrijf het dan wat in. Doordat er olie op zit gaat dat heel gemakkelijk. Pas op met de hoeveelheid zeezout, het wordt snel te zout!

Dit moet vervolgens twintig minuten in de oven. Eerst tien minuten. Daarna haal je de plaat eruit en draai je de schijfjes om. Zelf doe ik dit met een vork en mijn vingers, maar ik moet daarbij wel zeggen dat ik redelijk vuurvaste vingers heb. Als je dat niet hebt, is het handig om een tang te gebruiken. Hierna gaan de chips nog tien minuten de oven in op 175 graden. Het is een beetje afhankelijk van je oven. Zie je dat ze al te snel kleuren, dan moeten ze er iets eerder uit!

Je chips is klaar! Ik vind het zelf erg lekker, maar het is wel wat taaier dan wanneer je chips maakt met behulp van de frituur. Tegelijkertijd is het wel een stuk gezonder! Als chips ook één van jouw favoriete snacks is, dan is dit zeker de moeite waard om te proberen!

Heb jij weleens chips gemaakt uit de oven?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Nou nee, eigenlijk heb ik dit nog nooit gemaakt, maar ik vind het de moeite van het uit proberen zeker wel waard….
    Groetjes Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!