Recept: Citroen Cake

18 apr 2014

Ik deel graag een recept met jullie dat perfect is voor de aankomende Paasdagen. Het is een heerlijk verfrissend toetje. Ik ga je laten zien hoe ik deze taart heb gemaakt. Zo lastig is het niet, het is eventjes werk maar voor iedereen goed te maken.

Ingrediënten voor een springvorm van ongeveer 28cm
Cake
– 125 gram bloem
– 75 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 ml zonnebloemolie
– 3 eieren
– 200 gram kristalsuiker
– 2 zakjes vanillesuiker
– 50 gram roomboter
– het sap van twee citroenen
– snufje zout

Botercrème
– 1 pakje Dr Oetker mix voor luchtige botercrème
– 100 gram roomboter
– 125 ml koude melk

Ik ben gaan bakken zonder echt recept in mijn hoofd, de gelatine heb ik dus uiteindelijk niet gebruikt!

Begin met het afwegen van alles. Ik ben begonnen met de boter, suiker, twee eidooiers en het sap van twee citroenen. Dit heb ik vervolgens door elkaar gemixt. Zorg ervoor dat alle klontjes eruit zijn en dat het lekker luchtig is. Het is erg belangrijk dat je de twee eieren scheidt. Dus bij deze stap gebruik je twee eidooiers, de twee eiwitten zet je even apart. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.

Hierna kun je de olie erbij doen. Het wordt een beetje een waterig beslag maar dat maakt helemaal niet uit. Eerst zorg je ervoor dat de olie goed vermengd is met de rest wat je al had gemengd. Daarna kun je het zelfrijzend bakmeel en de bloem erbij toevoegen. Ook dit meng je nog even goed door. Tot slot maak je dit af met een snufje zout.

Ik had het net over twee eidooiers, dat betekent dat je twee eiwitten over hebt. Deze klop je op, net zolang totdat het luchtig is. Dit doe je zodat het beslag dadelijk wat luchtiger wordt.

Als het goed is, is je beslag ook al klaar! Je kunt de eiwitten nu door het beslag heen vouwen. Je vouwt het er voorzichtig doorheen zodat het beslag lekker luchtig blijft. Dat betekent dus niet mixen met de mixer, maar even met de lepel of spatel erdoor scheppen. Een cake is van zichzelf namelijk al best ‘vast’. De opgeklopte eiwitten zorgen voor net iets meer luchtigheid.

Doe wat bakpapier aan de onderkant van je springvorm en vet de zijkanten in. Zo komt je cake er dadelijk mooi uit! Het is afhankelijk van je oven hoelang de cake ongeveer moet. Waarschijnlijk zal hij zo binnen 45 minuten gaar zijn. Ik prik altijd even met een saté prikker. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Wacht ook niet te lang, zeker even prikken na 40 minuten. Anders wordt de cake dadelijk veel te droog – en dat wil je ook niet hebben!

In het recept stond drie eieren, dat betekent dat we er nog eentje over hebben. We maken nog één extra laag van merengue. Ik heb de springvorm op het bakpapier gezet en de omtrek getekend met een potlood. Vervolgens heb ik het eiwit opgeklopt met 50 gram suiker. Dit heb ik uitgesmeerd binnen de lijntjes – niet te dik. Vervolgens doe je dit in de oven totdat hij gaar is en gemakkelijk van de bakplaat af komt. Zet de oven laag, op zo’n 75 graden, anders verbranden de randjes. Dit moet wel eventjes, zeker een uur! Je kunt deze stap dus ook overslaan, maar ik vind het wel lekker zo’n extra smaakje erdoor.

Terwijl de cake en merengue in de oven staat, maak je alvast de botercrème. Ik gebruik graag een zakje van dr Oetker of een mix van Funcakes. Heel gemakkelijk en gewoon erg lekker. Dit zet je even in de koelkast totdat we het gaan gebruiken. Ik heb hier trouwens wat citroenschil aan toegevoegd voor een extra lekkere smaak!

Als de cake klaar is, laat je hem even afkoelen. Om dit proces te versnellen zou je hem even in de koelkast kunnen zetten als daar plek voor is. Vervolgens snijd je hem door, ik heb hem in drie stukken gesneden.

De onderste laag heb ik bedekt met botercreme. Daarboven ligt een nieuwe plak cake. Zo ga je stapelen. Je zou hem ook eventueel één keer door midden kunnen snijden. Maar net hoe jij het wilt!

Doe tussen elke laag cake een laag botercrème zodat het goed aan elkaar hecht. Zelf wilde ik eigenlijk de laag merengue precies in het midden hebben, maar uiteindelijk heb ik hem toch als bovenste laag gebruikt omdat ik de taart/cake al gestapeld had en was vergeten dat er nog wat in de oven stond… Haha. Dit kon ook prima, maar voor de structuur was in het midden wel iets beter. Ook deze merengue plak zet je vast tussen twee lagen botercrème. Vervolgens bedek je de hele taart met botercrème, de bovenkant én de zijkant!

Trouwens: het kan zijn dat de merengue breekt. Dit is helemaal niet erg, bij mij is hij ook op een paar punten gebroken. Doordat je de hele taart afdekt met botercrème zie je er niets van terug!

Zo ziet je cake er vervolgens uit! Hij is heerlijk zuur en de textuur is erg lekker. Ik noem het wel een cake, maar het zit eigenlijk een beetje tussen een cake en een taart in, omdat hij best luchtig is! Ik weet in ieder geval één ding zeker. Als je dit op tafel zet als dessert tijdens één van de Paasdagen maak jij zeker weten indruk!

Tip: voeg nog wat vanille extract toe voor een nog heerlijkere smaak. Ik heb zelf ook wat toegevoegd aan de cake en lekker dat het is!

Ben jij ook zo gek op citroen verwerkt in desserts?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Ziet er heerlijk maar wel erg machtig uit! Ik hou persoonlijk van iets luchtigere cakes. Citroen vind ik altijd erg lekker in zoete baksels omdat het zo lekker fris is!

    • Ik moet zeggen dat het minder machtig is dan het lijkt. Door de opgeklopte eiwitten is het erg luchtig en de botercreme is best fris! Daar heb ik trouwens wat citroenrasp door gedaan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!