Recept: Erwtensoep

31 dec 2012

Daar is ‘ie dan, het langverwachte recept met de seizoensproducten van deze maand. Ik heb heerlijke Hollandse erwtensoep gemaakt. Ik ga jullie weer in stappen laten zien hoe ik dat heb gedaan.
Het is niet zo’n moeilijk recept, dus kijk vooral even mee!

Ik raad je aan om meteen een grote hoeveelheid erwtensoep te maken als je toch bezig bent. Je kunt een groot deel invriezen. Altijd handig en lekker!

De ingrediënten voor ongeveer 5 liter erwtensoep
• 1 kilo spliterwten
• 4 liter water
• 500 gram schouderkarbonade
• 500 Voorgesneden erwtensoep groenten
• 1 rookworst
• bouillonblokjes
• peper, zout en eventueel een laurierblaadje

Vul de pan met de gewenste hoeveelheid water. Houd ongeveer 2 liter aan per 500 gram spliterwten. Hierna kun je de spliterwten er gelijk bij doen, het water hoeft nog niet te koken. Het water wordt nu een beetje een gekke kleur, maar dat maakt helemaal niet uit, dit gaat later weer weg.

Doe daarna de schouderkarbonade erin. Een tip: snijd het bot alvast van het vlees af. Het vlees komt na een tijdje namelijk los van elkaar in de pan. Er blijven dan weleens stukjes bot over in de soep en dat is niet zo smakelijk. Als je het bot er alvast af snijdt heb je daar dus geen last van. Het is ook maar een minuutje extra werk!

Laat de erwten en het vlees alvast zachtjes koken met de deksel erop. Het kan zijn dat er wat schuim op komt te liggen, dit schuim kun je er gemakkelijk afhalen met een lepel. Het water begint steeds meer de kleur van de spliterwten aan te nemen; groen dus.

Na ongeveer een uurtje is het tijd om de groenten erbij te doen. Het geheel begint al iets in te dikken, maar is nog lang niet klaar. Schrik er dus niet van dat het nog erg dun is, het moet namelijk nog wel eventjes koken!

Voeg bij deze stap ook de boullionblokjes en eventueel het laurierblaadje aan de soep toe.

Als het geheel ongeveer drie uur heeft gekookt zou het aardig ingedikt moeten zijn. Als de spliterwten verdwenen zijn, de groenten zacht zijn geworden en het vlees uit elkaar valt is het goed. Het is nu tijd om de schouderkarbonades uit de pan te vissen en er kleine stukjes van te maken. Dit gaat heel gemakkelijk met een vork. Het vlees is zo zacht geworden dat je het helemaal uit elkaar kan trekken met een vork.

Dan is het tijd voor de rookworst! Wij hebben een extra grote genomen omdat we wel houden van een goed gevulde erwtensoep. Deze rookworst kun je in plakjes snijden en samen met de rest van het vlees in de pan doen. Laat het geheel nu nog ongeveer een halfuurtje op een zacht vuurtje staan, en dan ben je klaar!

Klaar! Zelf vind ik het lekker om de erwtensoep nog even (of een dagje) te laten staan. Dan is hij wat meer ingedikt, nu is ‘ie nog redelijk aan de dunne kant. Schrik niet van de dikte van de soep als je de volgende dag kijkt, want hij lijkt dan erg dik. Als je de soep opwarmt dan neemt dat weer wat af.

Eet smakelijk! Het is echt geen moeilijk recept, het duurt alleen een tijdje. Je bespaart jezelf al een hoop tijd en moeite als je voorgesneden groenten koopt. Zoveel verschil merk je niet in de smaak omdat de rest wel lekker vers is. Dus mijn tip: koop voorgesneden groente!

Ik hoop dat jullie dit recept allemaal gaan proberen, want het is echt een heerlijke winterse soep!

Heb jij weleens zelf erwtensoep gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Ik wens jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar. Dat het maar een mooi jaar mag worden vol warmte, gezelligheid, vreugde en geluk. Maak er een knallende laatste dag van en ik zie jullie natuurlijk weer in het nieuwe jaar!

Reacties

  1. Wat een leuk recept! Ik heb altijd al een keer zelf erwtensoep willen maken, maar ik was altijd bang dat het heel moeilijk was, maar dit ziet er goed te doen uit! :D
    Ik wist trouwens helemaal niet dat die spliterwten vanzelf ‘oplosten’, ik ging er vanuit dat je op een gegeven moment de staafmixer moest pakken.
    Wij eten thuis trouwens altijd sambal en gebakken uitjes door de erwtensoep, heerlijk!

    • M’n moeder en ik gingen er ook vanuit dat het heel moeilijk was, daarom hadden wij ’t nog nooit gemaakt. Maar het valt dus echt heel erg mee! Ja, gek he… Ik wist ook niet precies wat ik kon verwachten, maar ineens POEF weg waren die erwten, haha. Met gebakken uitjes erdoorheen lijkt me ook lekker!

  2. Ah lekker, snert! Heb gisteren ook weer een pan gekookt. Meestal zet ik gewoon mijn laptop op tafel, zet een goede serie op en ik ga lekker groente snijden. Karbonades in de snert vind ik dan weer helemaal niks, ik gebruik droge worst, rookworst en spekjes.

    Om het dikker te maken gebruikt mijn moeder nog wel eens een handje rijst. Persoonlijk wordt ik daar nogal pissig om, want dat betekent dat je gewoon niet vroeg genoeg bent begonnen met koken.

  3. Pingback: BeautyChef | My food in photos | December #5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!