Recept: Gevulde koeken

16 okt 2014

Gevulde koeken, wie is er niet gek op? Ik houd ervan, maar vers afgebakken vind ik ze toch echt het lekkerst. Ik laat je zien hoe je gemakkelijk zelf gevulde koeken kunt maken, zo moeilijk is het namelijk niet!

Voor dit recept heb ik zelf gebruik gemaakt van de bakmix van HeelHollandBakt (tip: alles van HeelHollandBakt is nu met 50% korting bij de AH, ik heb al goed ingeslagen – misschien zit er voor jou ook nog wat leuks tussen?) Dit betekent natuurlijk niet dat je zonder deze mix geen gevulde koeken kunt maken. Er zijn genoeg recepten op internet te vinden voor het deeg van gevulde koeken. Koude boter, eieren, bloem, suiker, zout en je deeg is klaar!

Ingrediënten voor ongeveer 12 gevulde koeken

Deeg
– 1 pak mix voor Gevulde Koeken van HeelHollandBakt
– 160 gram roomboter (ongezouten)
– 20 ml water (ofwel: voeg water toe totdat het deeg goed aanvoelt, je hebt niet veel nodig)

Vulling
– 300 gram amandelspijs
– 1 ei
– klein beetje water (totdat de vulling smeuïg is en niet te nat)

Het andere ei gebruik je om los te kloppen en de bovenkant van de gevulde koeken te bestrijken. Wat niet op de foto staat, maar wat natuurlijk wel erbij hoort: amandelen, voor op de gevulde koeken!

Je kunt het hele proces met een mixer doen, ik heb het eerst gewoon met een vork gedaan en later met de hand gekneed. Het is in dit recept de bedoeling dat de boter op kamer temperatuur is, zo blijft het niet te hard. Maak de boter eerst wat zachter door middel van een vork of lepel.

Daarna kan de mix erdoor. Schep dit goed om en druk het af en toe wat aan. Alles goed verdeeld? Voeg dan wat water toe, totdat het deeg klaar is. Hierna kneed je het deeg goed en vorm je er een deegbal van.

Deze deegbal gaan we namelijk inpakken in vershoudfolie en deze gaat minimaal één halfuur de koelkast in. Waarom? We hebben boter gebruikt die op kamertemperatuur was. De boter moet nu dus weer wat hard en koud worden, zodat het deeg niet uit elkaar valt en gemakkelijk uit te rollen is. Als het goed is vormt het deeg nadat je het uit de koelkast haalt iets meer een geheel. Niet té lang in de koelkast laten liggen, dan wordt het weer té hard.

Tijd voor de vulling van de gevulde koek. Ik heb 300 gram amandelspijs gebruikt. Dit is van zichzelf best wel erg hard, daarom heb ik het los geklopt met een ei en een klein beetje water. Hierdoor wordt het wat smeuig en krijg je de perfecte vulling. Je zou ook zelf amandelspijs kunnen maken door middel van amandelmeel, suiker en een eiwit. Dit was voor mij echter wat voordeliger.

Klaar om rondjes uit het deeg te steken. Rol het deeg goed uit. Het moet niet te dun zijn, maar ook zeker niet te dik. Maak de rondjes wat groter dan je de koek eigenlijk wilt, de vulling kun je namelijk niet helemaal tot aan de rand scheppen. Warm de oven alvast voor op 200 graden!

Schep de vulling op het deeg. Niet helemaal tot de zijkant, anders heb je kans dat het er tijdens het bakken uit loopt. Je kunt de randjes van het deeg dan namelijk minder goed dicht drukken.

Dan is het tijd voor het tweede laagje deeg erop. Ik rekte deze iets uit, zodat ‘ie iets groter was dan de onderste laag. Doordat deze laag over de vulling heen moet, moet ‘ie dus iets meer oppervlak bedekken. Druk de twee lagen goed tegen elkaar aan. Ik vouwde ze een beetje dubbel en drukte ze daarna nog even goed aan met een vork. Dit werkte prima!

Bestrijk de gevulde koeken met wat losgeklopt eigeel en maak ze vervolgens af met een amandel in het midden. Laat de koeken bakken in de oven totdat ze goed zijn, ik heb ze ongeveer een minuut of twintig laten bakken. Je ziet gelijk aan de kleur wanneer je gevulde koek goed is.

Nadat je gevulde koeken een beetje af hebben kunnen koelen (en nadat je er natuurlijk zelf ook al eentje heb opgesmikkeld – een beetje warm zijn ze nog het lekkerst!) keer je de koeken om. Zo wordt de onderkant namelijk ook hard. Eet smakelijk!

Heb jij weleens zelf gevulde koeken gemaakt?

Liefs,
Joyce

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!