Recept: Gevulde speculaas

22 nov 2014

Gevulde speculaas hoort wat mij betreft echt bij deze periode van het jaar. Wil jij weten hoe je deze overheerlijke gevulde speculaas maakt? Zelfgemaakte gevulde speculaas smaakt zoveel lekkerder dan die uit de winkel.

Je kunt dit recept afstemmen op je eigen smaak. Omdat ik het er zo leuk uit vond zien, heb ik drie lagen speculaas gemaakt in plaats van twee. De middelste laag proef je niet echt, dat is meer voor de ‘sier’. De speculaas wordt namelijk niet echt hard. Dat kun je dus eventueel weg laten. Ik gebruikte zelf een bakvorm van 20 cm voor wat hoogte, maar ook dit kun je geheel zelf beslissen.

Ingrediënten gevulde speculaas
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 150 gram donkere basterdsuiker
– 20 gram koek- en speculaaskruiden
– 150 gram koude roomboter
– 3 el melk
– 2 eieren
– 1 pakje amandelspijs
– garneeramandelen
– snufje zout

We beginnen met de droge ingredienten. Zeef het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker (dit gaat wat lastig, vooral als je een erg fijne zeef gebruikt), de koek- en speculaaskruiden en een mespunt zout boven een kom.

Tijd om de koude boter door het mengsel te verdelen. Snijd de boter in stukken en verdeel dit door het mengsel. Ik vind het zelf het gemakkelijkst om met twee messen de boter telkens te snijden, zodat het steeds kleinere stukjes worden. Zo laat het zich beter verdelen door het mengsel en wordt het wat meer een geheel.

Voeg de melk toe. Hierna was je je handen met koud water. Zo smelt de boter minder snel wanneer je het tot een deegbal kneed. Eigenlijk verklapte ik het net al, maar in deze stap is het tijd om het deeg te kneden. Verpak het in vershoudfolie en leg het een halfuur in de koelkast.

Klop de eieren los. Hierna is het tijd voor het amandelspijs. Dit is van zichzelf best hard, dus dit moet eerst los geklopt worden. Zodra het mengsel smeuïg genoeg is, is het goed. Let op: gebruik niet allebei de eieren, dit is veel te veel. Houd ook wat over voor de bovenkant!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Ondertussen kun je de deegbal uit de koelkast halen. Als je ook drie lagen wilt, verdeel je deze bal in drie lagen, anders in twee. Rol er mooie cirkels uit ter grootte van de bakvorm die je gaat gebruiken. Vet de bakvorm in en leg de eerste laag onderin. Verdeel evenredig. Hierop leg je de amandelspijs. Vervolgens sluit je af met nog een laag. Wat ik al zei, als je het effect wilt bereiken dat ik had, herhaal je het proces nog eens. Je kunt de buitenkant van de vorm ook bedekken met deeg als je dat wilt.

Verdeel de amandelen over de bovenkant, druk ze er een beetje in zodat ze er niet gemakkelijk uit gaan tijdens het bakken. Vervolgens bestrijk je de bovenkant met de rest van het ei. Zet dan de de gevulde speculaas voor zo’n 40 minuten in de oven op 175 graden. Daarna is je gevulde speculaas klaar. Laat helemaal afkoelen, alhoewel het ook lekker is om een stukje te proeven als hij nog een beetje warm is (niet te warm, dan stort hij misschien in).

Heb je zelf wel eens gevulde speculaas gemaakt?

Liefs,
Joyce

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!