Recept: Hartige taart met gehakt

6 sep 2014

Al een tijdje wilde ik eens een hartige taart maken. Het leek mij niet al te moeilijk, maar wel heel lekker. Vlak voordat ik op vakantie ging, maakte ik deze hartige taart met een vulling van gehakt.

Zelf heb ik een vulling van gehakt gebruikt, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Wat dacht je van kip-kerrie, een vegetarische versie, of met wat spekjes erdoor? Zoals de welbekende ‘quiche Lorraine’.

Ingrediënten voor zo’n vier personen
– 6 tot 7 plakjes bladerdeeg
– 500 gram gehakt
– 2 kleine of 1 grote ui in ringen (je kunt ook rode ui gebruiken)
– 1 rode paprika
– 1 prei
– 2 tot 3 teentjes knoflook
– 150 ml crème fraîche
– 3/4e zakje geraspte kaas
– 3 eieren
– beetje citroensap
– kruiden: peper, zout, chili

Zoals altijd beginnen we weer met het snijden van alles. Paprika, ui, prei.. Het moet allemaal gesneden worden. Handig als dat alvast klaar staat. Haal trouwens wel alvast de plakjes bladerdeeg uit de verpakking (als ze uit de vriezer komen). Dan kun je er daarna wat gemakkelijker mee werken.

De ui snijden we trouwens in ringen. Hoeft natuurlijk niet per se, maar zelf vind ik dat wel leuk. Het komt namelijk op de onderste laag en dan zijn ringen wel erg leuk. Haal wel even het middelste deel van de ringen eruit, het witte deel. Als je de ui niet bakt dan is dit deel niet lekker.

De paprika en prei even goed wassen voordat we ze in de taart gaan verwerken. Je kunt nu trouwens de oven alvast voorverwarmen op 175 graden. Van het gehakt heb ik geen foto’s, maar dat spreekt voor zich. Je bakt het in de pan totdat het gaar is. Veel langer dan dat hoeft ook niet, want in de oven gaart het nog verder.

We gaan het bakblik beleggen met bladerdeeg. Ik had hier zelf zo’n 6 tot 7 plakjes voor nodig. Je zou het ook eventueel met 5 plakjes kunnen redden maar dan wordt ’t wel erg dun allemaal. Dat wilde ik niet riskeren.

Prik met een vork wat gaatjes in de onderkant. Strooi vervolgens wat bloem over het deeg. Dit is om ervoor te zorgen het het vloeibare mengsel beter in de vorm blijft zitten. Niet een al te dikke laag! Gewoon heel lichtjes.

Daarna verdeel je de uienringen over de bodem. Gebruik je rode ui dan kan de laag nog wel iets dikker. Die smaak is namelijk wat minder sterk en aanwezig.

Vervolgens werd ik een beetje afgeleid en had ik geen foto’s meer van het proces, haha. Maar het is heel simpel! Mix de drie eieren, crème fraîche, gehakt, paprika, prei en de helft van het zakje kaas door elkaar. Vervolgens giet je dit op de uienringen. Je maakt het af met het laatste restje kaas. De randjes bladerdeeg die omhoog staken heb ik naar binnen gevouwen.

Ik heb de taart zelf zo’n 25 minuten in de oven gehad op 175 graden. Zodra de bladerdeegkorst krokant is en de bovenkant goudbruin, dan is ‘ie klaar. Het is dus afhankelijk van jouw oven hoe lang dat duurt.

Heerlijk! De binnenkant is goedgevuld en lekker romig. Ideaal als je niet zo lang in de keuken wilt staan, maar toch iets speciaals op tafel wilt zetten.

Maak jij zelf weleens een hartige taart?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. aaah hartige taart vind ik echt lekker! leuke tip misschien: wij doen er ook altijd nog broccoli doorheen, zó lekker! Geeft een fijne bite en voegt natuurlijk een mooi groen kleurtje toe aan het geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!