Recept: Kip uit de oven met een krokant jasje

23 mrt 2013

Dit vind ik zelf echt een heerlijk gerecht. Niet moeilijk om te maken, ziet er leuk uit en je krijgt toch ook je groentes binnen. Benieuwd? Kijk dan snel mee naar het recept!

Ingrediënten voor twee personen
• 2 kipfilets
• 6 reepjes spek
• 300 gram doperwtjes en worteltjes
• 1 grote ui of 2 kleine uien
• 1 teentje knoflook
• olijfolie
• kruiden (peper, zout, chili)
• tomatenpuree

Allereerst gaan we de knoflook persen. Dit doen we omdat de knoflook dan meer smaak afgeeft. Mijn vriend had op televisie een keer gezien dat ze dat deden met zeezout. Door de grove structuur van de zeezout en door er vervolgens op te drukken met een groot mes, kun je de knoflook goed persen. Best een grappig werkje om te doen. Scheelt je ook weer het afwassen van de knoflookpers.

Vervolgens ziet de knoflook er zo uit. Best klein en dun dus. Hier hadden we trouwens twee teentjes gebruikt. We wisten dat niet dat er zoveel uit zou komen, dus ik raad jullie aan om echt maar één teentje te gebruiken.

Vervolgens doe je de tomatenpuree door de knoflook heen. Hier voeg je de kruiden aan toe: zout, peper en chili. Naar smaak kun je er ook nog wat olijfolie aan toe voegen.

Dan is het tijd om de uien te snijden. Zelf hebben we ze in uienringen gesneden omdat we dat er leuk uit vonden zien, maar ik denk dat het toch wat lekkerder was als ze fijner waren gesneden. Dus je kan ook een combinatie van beiden doen, bijvoorbeeld. Enkele uienringen en verder gewoon klein gesneden.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Het duurt nu namelijk niet lang meer voordat het gerecht de oven in gaat!

Daarna gaan we de kip schoonmaken. We hoeven niet al te veel schoon te maken, gewoon de stukjes waar nog wat vet aan zit en eventueel de kleine stukjes bloed.

Voor deze stap is het belangrijk dat de pan goed heet is! We gaan de kip namelijk kort aanbakken. Als we hem te lang in de pan laten liggen dan loopt namelijk alsnog al het vet eruit. Omdat hij goed gaar moet worden is het wel belangrijk dat het vuur hoog staat. Je kunt de kip bakken in wat olijfolie. Op hoog vuur hoeft de kip ongeveer in totaal maar drie minuutjes.

Laat daarna de kipfilets wat afkoelen. Daarna kun je ze in de spek wikkelen. Ik prefereer de langere sprekreepjes, omdat je ze daar gewoon erg makkelijk in kan rollen. Bij deze stap kun je ook de tomatenpuree met knoflook op de kip smeren. Dit hoeft niet per se, als dit je niet lekker lijkt, kun je dit ook weglaten.

Wij hebben al voorgekookte wortelen en doperwtjes gekocht. Eigenlijk hebben we een fout gemaakt door ze in de ovenschaal te leggen, daardoor zijn ze namelijk véél te lang in de oven geweest. Ik adviseer jullie dus gewoon om de kip in de ovenschaal te leggen en de doperwtjes en worteltjes in de steelpan te verwarmen. De uien kun je in in een pan bakken.

De oven zal nu wel klaar zijn met voorverwarmen, dus het is tijd om de kip in de oven te zetten! De kip moet ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuten kun je er eentje aansnijden en voor de zekerheid kijken of hij wel echt gaar is.

Het resultaat! Een heerlijke kipfilet omwikkeld met spek uit de oven en heerlijke groenten. Het is ook best lekker om hier aardappelen bij te serveren.

*Variatietip: vervang de tomatenpuree met knoflook door pesto of kruidenboter. Ook erg lekker!

Wat vind jij van dit recept? Ga jij het ook eens proberen?

Liefs,
Joyce.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!