Recept: Kruidnoten

14 nov 2014

Morgen treedt Sinterklaas ons koude kikkerlandje binnen. De perfecte tijd dus om wat kruidnoten te bakken om de beste Sint te ontvangen. Het is een gemakkelijk recept en deze kruidnoten smaken veel beter dan die uit de winkel.

Dit is een recept voor een hoop kruidnoten, mocht je er liever wat minder bakken – dan kun je het recept bijvoorbeeld halveren. Ik had ze geteld, maar ik weet niet meer hoeveel het waren. Zelfs meer dan honderd, geloof ik!

Ingrediënten voor zo’n 100 kruidnoten
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 175 gram donkerbruine basterdsuiker
• 20 gram koek- en speculaaskruiden
• 100 gram (koude) boter
• 4 el melk
• snufje zout

Tip: zeker niet het snufje zout vergeten, dat zorgt net voor die extra smaak. Voeg je geen zout toe, dan worden de kruidnoten wat smaakloos.

Begin met het afwegen van de ingrediënten. Je hoeft de oven nog niet aan te zetten, het deeg moet namelijk eerst de koelkast in. Daar hoef je je nog even niet mee bezig te houden! Weeg het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker en koek- en speculaaskruiden af. Vergeet het snufje zout niet! Dit zijn dus alleen de droge ingrediënten.

Roer alle droge ingrediënten even goed door elkaar zodat het allemaal goed door elkaar zit.

Daarna is het tijd voor de boter! Snijd de boter er met twee messen door. Het is gemakkelijk als je de boter van tevoren al wat kleiner maakt, dan gaat het wat gemakkelijker. Zodra de boter er goed door gemengd zit, voeg je de eetlepels melk toe. Je ziet vanzelf aan de substantie hoeveel melk je toe moet voegen, het zal ongeveer zo’n vier eetlepels zijn.

Tijd om een bol te vormen van het deeg. Doordat de boter koud is, zal het in het begin wat moeilijk gaan. Je handen warmen de boter op, dus daarom gaat het steeds gemakkelijker. Doordat de boter niet té warm wordt, wordt het deeg niet te slap. Perfect! Even terug in de koelkast voor een halfuur tot een uur. Niet langer, dan wordt de boter in het deeg te hard, waardoor het deeg zelf ook te hard wordt.

Als je het deeg uit de koelkast haalt, verwarm je de oven alvast voor. Verwarm de oven voor op zo’n 175 graden. Dan is het tijd voor het vervelende werkje, we gaan balletjes draaien van het deeg. Maak ze wat kleiner dan je ze oorspronkelijk wilt hebben, door het zelfrijzend bakmeel zetten de kruidnoten namelijk nog uit. Je hoeft ze niet plat te drukken. Zodra de kruidnoten warm worden, smelt de boter namelijk, daardoor zakken de kruidnoten iets in. Doordat er zelfrijzend bakmeel in zit, behouden ze verder wel mooi hun vorm! Het is overigens wel handig om er een stukje bakpapier onder te leggen.

Schuif de plaat met kruidnoten in de voorverwarmde oven. Ze moeten ongeveer een kwartiertje bakken. Zodra ze de oven uit komen zullen ze nog wat zacht zijn, dit betekent niet dat ze niet gaar zijn! Ze zullen nog verder uitharden zodra je ze even af laat koelen.

Klaar zijn de kruidnoten! Stiekem moet je er ook wel eentje proeven als ze nog niet helemaal afgekoeld zijn, dan zijn ze namelijk ook best wel héél lekker! Ik vind het fijn dat deze kruidnoten niet zo ontzettend hard worden, die textuur vind ik zelf wat fijner eten.

Bewaar ze in een afsluitbare trommel, dan blijven ze een stuk langer goed. Je kunt de kruidnoten zo wel een weekje proberen, maar meestal zijn ze in de tijd al wel op hoor, haha! Uit dit recept haal je een hoop kruidnoten, wel meer dan honderd stuks. Als je er liever wat minder bakt, kun je het recept bijvoorbeeld halveren.

Heb jij weleens kruidnoten gebakken, of ga jij ze toevallig nog bakken dit jaar?

Liefs,
Joyce

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!