Recept: Lasagne

11 mei 2013

Normaal kopen wij altijd lasagne in een pakje, maar laatst dacht ik: zo moeilijk zal dat toch niet zijn om zelf te maken? Vandaar dat ik een poging heb gewaagd en het resultaat was érg lekker. Vandaar dat ik vandaag dit recept voor lasagne met jullie wil delen.

De ingrediënten voor een schaal lasagne voor ongeveer vier personen
– 1 pak verse lasagne bladen
– 500 gram gehakt
– bechamelsaus
– 1 pakje Frito tomatensaus
– worteltjes
– 1 ui
– mozzarrela, ongeveer 300 gram
– Parmezaanse kaas, ongeveer 100 gram

We beginnen met het maken van de bechamelsaus. Je kunt ervoor kiezen om een pakje te gebruiken, maar ik heb hem zelf gemaakt omdat het gewoon enorm simpel is. Begin met het smelten van 25 gram boter in een steelpannetje.

Als dat geheel gesmolten is doe je de bloem erbij. Ook dit moet 25 gram zijn. Doe het er beetje voor beetje bij. Het wordt nu een grote klont, schrik niet, dat is goed!

Vervolgens giet je er 300 ml melk bij en dat roer je goed door. Dan laat je de saus een beetje inkoken totdat hij de juiste dikte heeft. Breng hem op smaak met zout en peper. Zelf heb ik er nog een laurierblaadje doorheen gedaan voor de smaak. Ook heb ik er nog wat Parmezaanse kaas doorheen geroerd. Zet de saus vervolgens aan de kant totdat je hem nodig hebt.

Dan gaan we vervolgens de worteltjes snijden. Hierbij kun je gewoon zoveel gebruiken als je zelf lekker vind. Ook snijden we bij deze stap alvast de ui. Zelf heb ik maar één ui gebruikt omdat ik niet wilde dat de smaak van ui te veel zou gaan overheersen.

Dit bak je vervolgens op een middelmatig vuur. Je wilt dat de worteltjes wat zachter worden. Vergeet geen olijfolie in de pan te doen voordat je ze gaat bakken!

Vervolgens gaan we het gehakt bakken. Probeer dit zo goed mogelijk te rullen (dus er zo’n klein mogelijke stukjes van te maken). Je kunt het ook altijd nog even door de blender doen of de staafmixer erdoor heen doen als het je te grof is.

Dan kun je de worteltjes en ui bij het gehakt doen. Dit roer je even goed door en vervolgens giet je de tomatensaus erbij. Ik heb het hele pakje gebruikt. Hoe langer je dit laat sudderen, hoe meer smaak het krijgt.

Verwarm de oven alvast voor. Nu is het tijd om de lasagne op te gaan bouwen. Begin met een dunne laag bechamelsaus, een laagje vleessaus en stukjes mozzarella. Vervolgens leg je daar de lasagnebladen op. Het kan zijn dat het niet goed past, dan kun je de bladen even bijsnijden.

De fout die ik heb gemaakt: afsluiten met lasagne bladen. Deze waren namelijk na afloop helemaal hard geworden. Op zich was het eigenlijk wel lekker, maar het hoort natuurlijk niet zo. Dus ik zou afsluiten met een klein laagje vleessaus en daaroverheen de Parmezaanse kaas strooien. Als je nog wat stukjes mozzarella over hebt, kun je die er ook nog bovenop leggen.

Als het goed is, is de oven nu voorverwarmd. Zet de lasagne nu in de oven op 180 graden, voor ongeveer 35 minuten. Tot slot kun je dit nog afsluiten met ongeveer vijf minuutjes op de grill. Je moet er dan wel echt bij blijven staan, want het kan nu heel snel verbranden.

Dan is de lasagne klaar! Je proeft echt het verschil tussen deze zelfgemaakte lasagne en lasagne uit een pakje. Dit echt veel lekkerder! Ook is het gewoon ontzettend leuk om de lasagne stapje voor stapje op te bouwen. Dit is natuurlijk as basic as it gets. Je kunt er dus nog veel meer lekkere dingen door heen doen, zoals spinazie!

Hier kun je de verschillende lagen goed zien. Hier zie je ook de harde bovenste laag, waarvan ik het volgende keer anders zou doen zoals ik al zei. Verder was ‘ie echt ontzettend lekker. En het mooie is: het is nog best simpel om te maken ook!

Heb jij weleens zelf lasagne gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!