Recept: Lemon curd

10 mei 2014

Lemon curd, ik vond het er altijd zo leuk uit zien. Toen ik ook nog eens zag hoe gemakkelijk het te maken was, wist al wat mijn volgende project werd. Het maken van lemon curd!

Dit was een onderdeel van mijn dessert voor Pasen. Ik maakte namelijk iets van holle chocolade paaseieren, kwark en lemon curd. Ik heb gelijk wat meer gemaakt, want het is ook heerlijk om bijvoorbeeld op pannenkoeken te smeren of taartjes mee te maken.

Ingrediënten voor ongeveer één weckpot
– het sap van 3 kleine of 2 grote citroenen
– 200 gram fijne suiker
– 130 gram roomboter
– 2 eieren
– 1 scheutje vanille aroma/suiker

Begin met het opzetten van een laagje water in een pan. Hierop zet je een vuurvaste kom. In mijn geval een andere pan want ik kon even geen vuurvaste kom vinden. Een kom is wel beter, deze staat er niet zo scheef in. Het is de bedoeling dat de kom het water niet raakt.

Daarna is het tijd om de citroenen uit te persen. Ik heb er voor gekozen om de schil niet te gebruiken. Gebruik je biologische citroenen? Dan kun je de schil gerust gebruiken. Ik heb de citroenen even gerold zodat er meer sap vrij komt. Daarna heb ik ze doormidden gesneden en uitgeperst. Dit heb ik daarna gezeefd zodat alle pitjes eruit zijn!

Dan is het tijd om de boter en suiker af te wegen! Na afwegen kun je dit mengsel vervolgens in de hittebestendige kom of pan doen. Doordat het water verwarmd wordt, smelt het mengsel van de boter en suiker. Dit noem je au bain marie. Het gevaar met dit recept is dat het snel gaat schiften, vooral wanneer straks de eieren erbij gaan. Dit zorgt ervoor dat het proces niet zo snel kan gaan en zo schift je lemon curd niet!

Zodra de boter en suiker gesmolten zijn, kun je de citroensap toevoegen. Roer dit goed door. De eieren klop je los in een beker of schaaltje. Daarna voeg je dit ook toe aan het mengsel. Blijf goed roeren! Nu is het een kwestie van tijd totdat de lemon curd genoeg in is gedikt. Bij mij duurde dit ongeveer twintig minuten. Wat ik al zei, wel goed blijven roeren. Zorg er ook voor dat het geheel niet gaat koken, je wilt niet dat je lemon curd aanbrandt!

Laat de lemon curd even afkoelen, het zal nu nog iets verder indikken. Zodra de lemon curd af is gekoeld kun je hem bewaren in een potje. Als je de lemon curd wilt bewaren in een weckpot, net zoals ik heb gedaan, blijft het wel zo’n anderhalve maand goed. Bewaar je het in een minder goed afgesloten pot, dan kun je het gekoeld ongeveer drie weken bewaren. Heerlijk!

Heb jij weleens zelf lemon curd gemaakt?

Liefs,
Joyce

Reacties

    • Je kunt het op heel veel verschillende manieren eten! Bijvoorbeeld in taarten, bij cake, kwark, ijs, schuimgebak, toetjes, scones, pannenkoeken… Maar ook op je brood! Soms gebruik ik dit ook weleens als vulling voor in een taart :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!