Recept: mayonaise maken!

12 sep 2012

Een paar dagen geleden hebben jullie al gezien hoe je zelf patat kan maken. Voor mij hoort er bij patat ook mayonaise! Daarom wil ik vandaag aan jullie laten zien, hoe je dat maakt!

Ook dit is niet erg ingewikkeld, maar je moet toch gewoon even weten hoe het moet. De mayonaise kan namelijk al snel te zurig worden of gaan schiften. Oftewel: de mayonaise valt helemaal uit elkaar.

Dit heb je nodig voor de lekkerste mayonaise:
• 150 ml zonnebloemolie
• 50 ml olijfolie (extra vierge)
• 2 eierdooiers
• 1 theelepel (witte wijn) azijn
• 1 theelepel mosterd
• 2 theelepels citroensap
• zout
• (witte) peper

Allereerst scheiden we de eieren. We hebben alleen de eierdooiers nodig. De eiwitten kun je bewaren om er iets anders lekkers mee te maken, bijvoorbeeld merengues – een soort schuimpjes. Komt ook vast over een tijdje nog een recept over online!

Je doet alle ingrediënten bij elkaar, behalve de zonnebloemolie en olijfolie. Deze twee kun je wel samen alvast mengen in de maatbeker. Als de andere ingrediënten goed vermengd zijn, is het tijd om de olijf- en zonnebloemolie er langzaam bij te gieten.

Het is belangrijk om goed te blijven kloppen terwijl je de olijfolie erbij giet. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Zodat alles zich goed met elkaar kan verbinden! Het is handig om dit met twee personen te doen. Dan kan er één kloppen en de ander de olie erbij gieten. Als je dit niet met twee personen kunt doen, kun je ook ietwat natte theedoek onder je kom leggen. Daardoor verschuift de kom ook niet.

Zo ziet de mayonaise er uit als alles een beetje met elkaar vermengd is. Zoals je ziet is hij nog erg geel. Dit kan! Het is nu tijd om je mayonaise op smaak te brengen. Peper, zout, eventueel nog wat citroensap. Maar ik heb er nog iets bij gedaan…

Volle yoghurt! Zoals je ziet is de mayonaise gelijk een stuk lichter geworden. Ik heb volle yoghurt toegevoegd vanwege de heerlijke volle en rijke smaak. Het is niet nodig, maar het is een extraatje. Ik vind mijn mayonaise zo lekkerder.

Nog een tip: gebruik witte peper als je die hebt. Zo vallen de kruiden minder op in de mayonaise. Zwarte peper valt namelijk zo op!

Dit is een klein deel van de mayonaise die we hadden gemaakt. Ik denk dat dit ongeveer 1/8e was. Je maakt dus best een ruime hoeveelheid! Als je de mayonaise in een aparte, afgesloten pot in de koelkast zet, kun je hem best lang bewaren – zo’n 2 weken. Maar dan moet je wel verse eitjes gebruiken.

Heb jij weleens je eigen mayonaise gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Reacties

    • Ja klopt! Dit is inderdaad een stuk gezonder. Er wordt vaak suiker toegevoegd aan de mayonaise uit de winkel. En buiten die suiker ook nog eens kleurstoffen, smaakstoffen, geurstoffen… Lekker chemisch dus eigenlijk haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!