Recept: Mie met gekookte kip in zoetzure saus

5 jan 2014

De laatste tijd houd ik ervan om te experimenteren met nieuwe smaken. Toen ik laatst ging wokken, had ik een lekkere smaakcombinatie gegeten, die ik thuis ook wel uit wou proberen. Daaruit is dit recept eigenlijk ontstaan.

Ingrediënten voor vier personen
– 300 gram mie
– 300 gram kip
– 100 gram taugé
– 1 broccoli
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 flesje zoetzure saus (ongeveer 60 á 75 gram)
– 1 bouillonblokje
– olie om in te wokken

We beginnen met het opzetten van het water. Het hele fornuis staat vol, je hebt alle vier de pitten nodig. Want allereerst moet er in drie pannen kokend water. Namelijk voor de mie, broccoli en kip. De kip moet het langst koken. Zodra het water kookt doe je er één kippenbouillonblokje in, vervolgens doe je de kipfilets erbij. Dit laat je ongeveer een kwartiertje koken. Check als je ze uit het water haalt wel even of ze goed gaar zijn. Kook de kip niet te lang, dan valt hij helemaal uit elkaar. Een kwartier is meestal meer dan genoeg!

Dan kunnen we nu beginnen met de rest van de voorbereidingen. Eerst zet je de rest van het water in de twee pannen ook op, zodat dit water over zo’n vijf minuutjes ook kookt. In die vijf minuten kunnen we mooi het uitje snijden en de knoflook persen. Zet dit even apart, we hebben dit namelijk nog niet nodig. Pas als we gaan beginnen met wokken. Hierna snijd je de broccoli ook in stukjes. Ik heb de roosjes wat kleiner gemaakt, zodat het wat beter combineert met de rest.

Na die vijf minuutjes kookt de rest van het water ook als het goed is. Doe de broccoli hierbij en kook dit voor zo’n tien minuten. Het hoeft niet helemaal zacht te zijn. Als de broccoli nog iets harder is, is dat juist wel lekker in dit gerecht. Zolang het natuurlijk maar niet té hard is.

Daarna zetten we de mie ook op. Dit moet ongeveer zo’n 8 tot 10 minuutjes koken. Meestal proef ik het gewoon even na zo’n 8 minuten, dan weet je gelijk of het al goed is. Ik gebruik van deze nestjes. Die moet je na vier minuutjes even goed doorroeren anders heb je kans dat ze aan elkaar gaan plakken.

Als alles gekookt is, dan is het tijd om te beginnen met wokken. Laat de pan goed heet worden, dat is belangrijk bij wokken! Zelf gebruik ik een speciale wokolie, deze mag dus erg heet worden. Doe de ui en knoflook in de wokpan en roer dit goed om. Ondertussen kun je de kip nog even in stukjes snijden als je dat nog niet hebt gedaan.

We willen natuurlijk niet dat de knoflook en ui aanbranden, zo’n anderhalve minuut op hoog vuur is dus wel genoeg. Daarna kan de broccoli erbij. Laat dit ook nog even een minuutje goed bakken, vergeet niet om telkens goed om te scheppen. Daarna doe ik de stukjes gekookte kip en taugé erbij en bak ik het geheel nog even twee minuutjes goed aan. Tot slot kun je het afmaken met wat zoetzure saus.

Tip: doe er niet teveel bij, anders wordt het misschien al snel te zoet. Aan tafel kun je er altijd nog meer overheen doen. Vergeet het gerecht niet te proeven en te kruiden naar smaak. Zelf heb ik nog wat zout en peper toegevoegd.

Dan is dit je uiteindelijke maaltijd. Zelf vond ik het erg geslaagd. Je kunt natuurlijk goed variëren met dit recept. Je kunt er nog meer groentes in doen of juist groentes vervangen. Ik heb mijzelf er gemakkelijk vanaf gemaakt door een kant-en-klare saus te nemen, dat was omdat ik dit gerecht voor het eerst maakte. Volgende keer ga ik de saus ook zelf maken! Het lekkerst aan dit gerecht vind ik de kip. Doordat hij gekookt is, is hij nog heerlijk mals en zacht.

Wat vind jij van dit recept? Ga je het ook eens maken?

Trouwens: als jullie een gerecht van me maken, super tof! Nog leuker vind ik het als je het even laat weten via de mail, Instagram, Twitter, FB, noem ’t maar op + een leuke foto erbij natuurlijk!

Liefs,
Joyce

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!