Recept: Oosterse noedels met kip

18 jan 2015

Koken met een budget van drie euro, daar is dit gerecht op gebaseerd. In dit artikel laat ik je zien hoe je voor weinig geld een goede, stevige maaltijd op tafel kunt zetten. Dit gerecht is onderdeel van de € 3,- food challenge.

Deze food challenge is een initiatief van Serena Verbon van Beautylab. Nog even snel de spelregels. Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je mag bijvoorbeeld niet voor € 3,- zo’n 500 gehakt kopen en daar dan vervolgens maar één deel van gebruiken en zo € 1,- rekenen. De boodschappen mogen niet boven de € 3,- uitkomen. Wel mag je enkele basisingrediënten gebruiken die je meestal standaard in huis hebt. Handig voor studenten die op zichzelf wonen.

Na een tijd nadenken, koos ik voor een wokgerecht. Zo kon ik een hoop verschillende ingrediënten met elkaar combineren. Een hoop basisingrediënten die je mocht gebruiken, pasten sowieso ook al erg goed bij een wokgerecht. Zoals sojasaus en knoflook. Door naar het recept!
 

Ingrediënten voor twee personen

Zakje nasi bami groente (200 gram) – € 1,-
Chinese mie – € 0,54
Rode peper – € 0,12
Eén ei van de Kaasspecialist – € 0,23
Kip van de slagerij Gelderblom (100 gram) – € 1,10

Met al deze ingrediënten samen kom ik dus precies uit op € 2,99 – dat is mooi gedaan! Verder heb ik nog enkele basisingrediënten gebruikt. Olie, sojasaus, peper, zout en knoflook.

Marineer de kip in wat sojasaus, zelf heb ik ketjap manis gebruikt. Niet veel, anders wordt het te overheersend. Voor 100 gram gebruikte ik nog geen één eetlepel. Laat dit even intrekken en zet het desnoods even in de koelkast. Doe er dan wel wat vershoudfolie over, zodat de geur niet ergens anders intrekt.

Kook ook alvast wat water voor de mie, ofwel noedels. Gaat veel sneller! Zo zijn de noedels dadelijk binnen mum van tijd klaar.

We hoeven niet veel te snijden omdat we de groente al in een zakje hebben gekocht. Wel is het tijd om de knoflook te snijden. Plet de knoflook even met je mes, dan gaat het schilletje er gemakkelijk vanaf. Vervolgens snijd je de knoflook in kleine stukjes. Ik gebruikte één grote teen knoflook, zijn je teentjes wat kleiner? Dan kun je er gerust twee gebruiken. Snijd ook de chilipeper, ik gebruikte zelf iets minder dan een halve.

Laat wat olie heet worden in de pan. De olie is heet genoeg als je er een drupje water in gooit en het gaat sissen. Gebruik geen boter, dit verbrand namelijk snel en is niet geschikt om in te wokken.

Haal de gemarineerde kip tevoorschijn en voeg hier nog wat zout en peper aan toe. Je kunt het later proeven en nog wat meer toevoegen, dus voeg zeker niet te veel toe – beter wat te weinig!

Is de olie goed heet? Voeg de kip er dan aan toe. Wokken moet op hoge temperaturen, maar let er ook op dat je vuur niet te hard staat, anders verbrand het. Pas ook op voor spetters olie, doordat het vuur hoog staat zal het snel gaan spetteren. Bak de kip aan totdat deze een mooi goudbruin laagje heeft.

Als de kip een mooi laagje heeft, voeg je de groente toe. Deze laat je ook even goed meebakken. Voeg eventueel nog wat olie toe, het mag niet verbranden. De chilipeper en knoflook voeg je nog niet toe.

Doe de noedels in het water. Het water hoeft niet te koken, maar moet wel tegen het kookpunt aan zetten. Dit gaat onwijs snel, na zo’n vier minuten is het al klaar. Doe eventueel wat zout in het water voor meer smaak.

Zodra de groente ongeveer één minuut mee heeft gebakken, kunnen de knoflook en chilipeper erbij. Deze doen we er nu pas omdat dit wat kleiner is en de neiging heeft snel te verbranden. Meng het goed door de rest heen en voeg eventueel nog wat olie toe, dan kan het niet meer verbranden. Bak dit geheel nog zo’n 2 á 3 minuten en roer goed om.

Na vier minuten zijn de noedels klaar. Je kunt ze nu uit elkaar trekken. Giet af en zorg dat er geen water meer bij zit. Weet je niet zeker of je noedels klaar zijn? Proef dan even. Ik zet tegenwoordig nooit meer een kookwekker en proef het gewoon wanneer ik denk dat ’t goed is.

Voeg de noedels toe aan het mengsel met groenten en kip. Hierna komen we bij het laatste aspect, het eitje! Kluts deze eerst even in een bekertje. Daarna gooi je het bij de rest en roer je het razendsnel. Je wilt natuurlijk geen omelet, maar lekkere stukjes ei voor ertussen door. Bak het geheel nog één minuut aan totdat deze stukjes ei gestold zijn.

Proef nog één laatste keer en kijk of er nog wat zout of peper bij moet, daarna is je gerecht klaar! Garneer eventueel met wat stukjes chilipeper voor de final touch. Het is een heerlijk, voedzaam gerecht. Dit is genoeg voor twee personen. Qua hoeveelheid noedels red je het gemakkelijk voor vier personen. Je hebt dan echter nog wat meer groenten en kip nodig.

Benieuwd naar nog meer lekkere €3 recepten? Hieronder zijn 9 andere bloggers ook de uitdaging aan zijn gegaan en dit is wat zij hebben gemaakt. Met deze challenge willen we laten zien dat eten koken echt niet altijd veel geld hoeft te kosten en dat je ook met een klein budget een gezonde, goede maaltijd op tafel kunt zetten. Hopelijk hebben we je geïnspireerd en ga je zelf ook eens de uitdaging aan om een € 3,- maaltijd te creëren!

Serena van Beautylab.nl: Pasta met groene asperges (+ video)
♥ Margot van MySimplySpecial.com: Pizza funghi (+ video)
♥ Jordi Sloots van FitDutchies.nl: Pizza met tonijn en ei (+ video)
♥ Liliane van YourDailyIntake.com: Italiaanse Frittata (+ video)
♥ Farah van LoveHennaLife.nl: Bruine bonen met kip
♥ Mirne van SeasonWithLove.nl: Vegetarische burrito’s
♥ Mahwish van mammiemammie.nl: Roti met kebab en channey
♥ Marloes Mol van TheBeautyAssistant.nl: Gehaktschotel met mozzarella
♥ Kirsten van Lifestylepearl.nl: Hartige pastataart (+video)

Wat vind jij van dit recept? Is het iets dat je zelf ook uit zou proberen? En wat is jouw ultieme budgetrecept?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Jaaa weer die leuke tag! Ik zag hem op andere blogs ook al voorbij komen met die 3 euro! Ik hou van kip en van noedels, dus ik ga dit vast een keertje uitproberen!
    Liefs, Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!