Recept: Ovenschotel met aardappels, gehakt en kaas

25 jan 2015

Ik heb enkele simpele gerechten die ik vaak bereid, waaronder deze aardappelschotel. Je bent er maximaal een kwartiertje mee bezig, verder hoeft het alleen nog maar zo’n 45 minuten de oven in.

Ingrediënten voor vier personen
– 800 tot 1000 gram aardappelschijfjes
– 500 gram gehakt
– 150 ml room
– 200 gram geraspte kaas
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 6 plakjes spek
– kruiden: paprikapoeder, zout en peper

Snijd het spek alvast in wat kleinere stukken. Je zou het ook kunnen bakken en daarna in kleinere stukken kunnen breken, maar net wat jij het liefst hebt. Ik heb ongeveer zes plakjes gebruikt voor vier personen, je kunt ook meer over minder gebruiken. Bak dit alvast en zet het daarna even weg.

Daarna snijd je de knoflook ook alvast in kleine stukjes. Je kunt de knoflook natuurlijk ook persen, maar zo klein gesneden vind ik het toch net wat meer smaak afgeven. De ui staat niet op de foto, maar je hebt ook één ui nodig. Snijd deze ook alvast.

Bak het gehakt en voeg op het laatst de knoflook toe. Dit voeg je pas op het laatst toe omdat het anders te bitter wordt. Nog iets later voeg je de ui toe.

Begin met het voorverwarmen van de oven. Verwarm deze voor op 200 graden. Vet daarna de ovenschaal in. Zorg ervoor dat de ovenschaal groot genoeg is, er gaat alleen al bijna een kilo aan aardappelen in. Begin dan met een laagje aardappelschijfjes.

Om het mengsel een beetje romig te maken, voegen we wat room toe. Dit kun je toevoegen naar wens, zolang het maar niet te nat is. Schep het geheel even goed om en laat de room wat intrekken.

Werk dan laagje voor laagje, aardappelschijfjes, gehakt, aardappelschijfjes, gehakt en ga zo maar door.

Ook verdeel je de stukjes spek er nog tussen.

Sluit af met een royale laag kaas. Het maakt in principe niet uit of je afsluit met een laagje gehakt of aardappels. Zelf heb ik gekozen voor aardappels omdat het effect van de gegratineerde kaas op de aardappeltjes erg lekker vind. Zet de ovenschotel daarna voor zo’n 45 minuten in de voorverwarmde oven. Gaat de bovenkant te snel? Zet de temperatuur dan iets zachter en laat hem er wat langer in staan. De aardappeltjes moeten namelijk wel gaar worden.

Zo komt het er uiteindelijk uit te zien. Wanneer de bovenkant prachtig goudgeel/bruin is én de aardappeltjes gaar zijn, is ‘ie klaar!

Als je het op je bord legt, valt het wel wat uit elkaar – maar dat maakt niet uit. Het smaakt er in ieder geval niet minder om. Je kunt natuurlijk nog variëren met smaken. Meer groente, wat hetere kruiden, ga zo maar door… Vorige week plaatste ik de € 3,- challenge. Dit hoeft ook niet duur te zijn. Met creatief denken en leuke acties, zou je zo onder de € 3,- uit kunnen komen. De € 3,- food challenge gemist? Kijk dan even hier.

Maak jij weleens een ovenschotel thuis?

Liefs,
Joyce

Reacties

    • Hi Lonneke, ja dat zou je kunnen vervangen! Zelf heb ik de spek erbij gedaan voor een crunchy bite, daarvoor zou je ook pijnboompitjes, paprika, courgette, desnoods wortel voor kunnen gebruiken. Tomaat zou hier ongetwijfeld ook lekker bij smaken!

  1. Ik maak dit ook geregeld maar dan met stukjes quorn of gewoon wat extra groenten in de plaats. Leuk om te zien dat jij ook kant en klare aardappels gebruikt haha, en ik niet de enige die te lui is om aardappels te staan schillen en koken ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!