Recept: Patat maken!

9 sep 2012

Een paar dagen terug heb ik zelf patat gemaakt. Het was echt heerlijk! Het is niet heel moeilijk, maar het resultaat is zóveel lekkerder. Daarom wil ik jullie laten zien hoe je de lekkerste zelfgemaakte patat maakt.

Veel heb je in ieder geval niet nodig. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis, ideaal toch! Dus, laten we snel beginnen!

Dit heb je nodig voor overheerlijke patat:
• Aardappelen
• Zout
• Eventueel andere kruiden zoals patatkruiden of paprikapoeder

Allereerst gaan we de aardappelen schillen. Het is handig om vooral de grote aardappels te pakken. Daar kun je dadelijk wat gemakkelijker patat van snijden en dan worden ze allemaal ongeveer even groot. Wat voor aardappel het precies is, maakt niet uit. Zelf gebruik ik vaak vastkokende, maar het kan eventueel ook met kruimige. Al vind ik vastkokende fijner.

Dan is het tijd om de aardappels te gaan snijden. Je kunt ze zo dik of dun snijden als je zelf wilt. Ik houd altijd wel van wat dikkere patat. Het is handig als je er een pan of kom vol met water naast zet, zo haal je de laatste viezigheid van de aardappels af, want je moet ze natuurlijk nog wassen.

Als je klaar bent met het snijden van alle patat, spoel je de patat nog een paar keer af. Je kunt er een vergiet voor gebruiken, dat vind ik zelf persoonlijk altijd wel handig.

Dan is het tijd om de patat af te drogen. Het is heel erg belangrijk dat ze droog worden. Water + olie is namelijk geen goede combinatie! Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor alle patat, zodat ze goed kunnen drogen. Gebruik bijvoorbeeld een theedoek!

Het droogmaken van de patat! Ik dep ze altijd eerst goed droog met een stuk keukenrol. Daarna vouw ik de hoeken van de theedoek naar binnen en druk ik er zachtjes op. Dit werkt prima! Je kunt het eventueel ook gewoon laten drogen aan de lucht. Gewoon alles goed uitspreiden, duurt alleen wel iets langer!

De patatjes gaan de frituur in! We gaan de patat twee keer bakken. Je moet de patat namelijk één keer voorbakken, af laten koelen en dan nog een keer bakken. Het voorbakken gebeurt op een lagere temperatuur dan het afbakken. Denk aan 140 graden voorbakken en 180 graden afbakken. Je laat de patat ongeveer 4 tot 5 minuten voorbakken.

Na 5 minuten is de patat gaar en voorgebakken. Nu laat de patat een beetje afkoelen en uitlekken. Je verhoogt de temperatuur naar 180 á 200 graden. Dan bak je de patat af. De patat heeft nu nog maar 1 tot 2 minuten nodig. Je patat hoeft alleen nog maar lekker knapperig te worden, want hij is immers al gaar!

En je patat is klaar! It’s as easy as that! Alleen nog even uit laten lekken. Strooi er dan vervolgens zout en eventueel andere kruiden overheen. Eet smakelijk!

Dit is hoe je zelf patat maakt. Het is niet zo moeilijk, maar je proeft duidelijk dat het verse patat is. Dus ik zou zeggen: probeer het zelf ook eens een keertje!

Ik heb ook nog een recept voor heerlijke zelfgemaakte mayonaise, die zal ik binnenkort met jullie delen. Want zelfgemaakte patat én mayo? Er gaat niets boven die combinatie!

Maak jij vaak zelf patat?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Ja, toevallig vandaag nog! Ik houd totaal niet van patat, heel soms, maar als mom ze zelf maakt, dan vind ik het wel lekker. Ik ging helpen schillen, dus was zo gebeurd, maar echt.. lekkerste patat ooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!