Recept: Pittige pompoensoep

27 okt 2012

Het is alweer bijna 31 oktober, wat dus betekent dat ’t al bijna Halloween is. Pompoenen in overvloed dus deze maand, daarom heb ik een leuk recept voor jullie met pompoen. Benieuwd?

Ingrediënten voor 4 personen voor een voorgerecht
• 1 pompoen – het liefst een zo groot mogelijke!
• 2 uien
• 2 teentjes knoflook
• zonnebloemolie
• 1 of 2 kip bouillonblokjes
• 1 chilipeper of 1 tl chili kruiden
• 2 tl kerriepoeder
• 800 ml gekookt water
• crème fraîche – voor de garnering

Laten we beginnen met het lastigste gedeelte, het snijden van de pompoen. Omdat ik de soep in de pompoen wil serveren, snijd ik hem iets anders dan hoe het eigenlijk moet. Zelf heb ik een broodmes gebruikt. Doe wel heel erg voorzichtig met het snijden, je schiet snel uit!

Allereerst heb ik bovenaan de pompoen een kapje eraf gesneden. Dit heb ik gedaan met een broodmes. Daarna heb ik met een aardappelschilmesje inkepingen gemaakt aan de binnenkant, zodat je het bovenstuk van het vruchtvlees er gemakkelijk uit krijgt.

Dit zie je als je de bovenkant eraf hebt gesneden. Alle draadjes en zaden moet je verwijderen.

Het uithollen van de pompoen is gewoon erg lastig. Wij zijn erachter gekomen dat het met een ijs schep het gemakkelijkst gaat. Je moet nog steeds kracht zetten, maar het is wel lekker simpel.

Als de pompoen klaar is, begin je met het snijden van de ui en de knoflook. Als je dit gesneden hebt, verhit je een soeppan met wat zonnebloemolie. De ui en de knoflook doe je daarbij en laat je ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur staan.

Het is tijd om het water te koken, ongeveer 800 ml. Dit is voor de bouillon. Je kunt er beter eerst iets minder water bij doen, als het dan te weinig is, kun je er altijd meer bij doen. Anders wordt de soep te slap en die moet juist lekker dik zijn.

Wordt je soep te dik? Ook een probleem. Dan kun je gewoon maizena gebruiken om de soep weer dikker te maken. Dat voegt geen extra smaak toe aan de soep, dus geen probleem!

Doe de kruiden bij de ui en de knoflook in de soeppan, dan kan dat er alvast lekker intrekken. Twee theelepels kerriepoeder en één theelepel chilipoeder. Of natuurlijk de chilipeper als je die hebt gebruikt in plaats van de chilipoeder.

Zo ziet de ui en knoflook er na ongeveer 3 minuten uit. De ui is lekker zacht geworden.


Na drie minuten is het tijd om de pompoen erbij te doen. Probeer dit in zo klein mogelijke stukjes te snijden, dan hoef je het mengsel nog maar 1 minuut te koken.

Wij hadden dat niet gedaan zoals je kunt zien. Daardoor duurde het erg lang voordat de pompoen zacht werd.

Als de pompoen zacht is geworden – ongeveer na 1 minuut als je het klein hebt gesneden – kun je het gekookt water erbij doen. Zet het vuur nu wat zachter, doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.

Daarna is het tijd om de soep te gaan pureren. Als de soep iets te dun is, kun je er bij deze stap nog wat maizena bij doen om de soep dikker te maken. Ook kun je er vanaf het begin wat stukjes aardappel doorheen doen en die meekoken. Dan wordt de soep ook al wat dikker! Zet de soep na het pureren nog even terug op het fornuis om hem lekker warm te laten worden.

Ready to serve! Zelf heb ik de soep in een pompoen geserveerd omdat ik dat heel erg leuk vond staan. Je kunt de soep garneren met wat crème fraîche voor een lekkere frisse, zachte smaak.

Ik vond het erg leuk om te maken, maar pompoensoep is toch niet helemaal mijn ding. Ik had nog nooit eerder pompoen op. Het heeft best een uitgesproken smaak en ik vind het niet zo lekker. De kruiden erdoorheen maakten het geheel wel erg lekker. Ik denk dat een rode paprika ook lekker was geweest erdoorheen. Mijn vriend heeft er in ieder geval van lopen smullen!

Heb jij weleens pompoensoep op? En wat vond je ervan?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Pompoensoep is heerlijk! En als je er een aardappel bij doet (op kleine blokjes en mee mixen uiteraard) dan hoef je er geen maizena bij te doen om te dikken want dan dikt ie daardoor. En is nog eens gezond(er) erbij. =)

  2. Dit ziet er goed uit!! Toevallig heb ik net een pompoen gekocht bij AH speciaal om een Jack O Lantern van te maken dus ik weet niet of deze wel geschikt is voor de consumptie eigenlijk ;-)

  3. Pingback: BeautyChef — Groenten en fruit Januari

  4. Pingback: BeautyChef | Persoonlijke blog over beauty, food, fashion & lifestyle — Beautychef receptenboek

  5. Hoi hebt die pompoensoep klaargemaakt met een Surinaamse aardappel en 1 chilipeper meegekookt , smaakt heerlijk. Je kunt ook een kaki meekoken, dat is fruit wat een romige smaak geeft. Ook de tomatensoep was heerlijk, ik hebt een klein beetje peperoni meegekookt.heerlijk. Groeten Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!