Recept: Rainbow cake

23 jun 2013

Al een hele tijd ben ik gefascineerd door de prachtige plaatjes van Rainbow cake. Het ziet er allemaal zo lekker uit. Vandaar dat ik het zelf ook graag eens wilde proberen. Kijk snel mee naar het recept!

Voordat we gaan beginnen aan het recept wil ik zeggen dat het enorm leuk is om te maken, maar dat je er wel echt een hele tijd mee bezig bent. Je kunt er zeker minstens drie uur voor in calculeren. Dit komt voornamelijk door al die verschillende lagen. Wij hebben helaas een hele kleine oven waardoor alle zes lagen afzonderlijk de oven in moesten. Als je twee dezelfde bakvormen hebt en een grote oven waar je er twee tegelijk in kwijt kunt, bespaart dat een hoop tijd.

De ingrediënten voor het deeg zelf
– 660 gram Funcakes mix voor biscuit
– 10 eieren
– 66 ml water
– 6 icing colors (of minstens 3 primaire kleuren die je met elkaar kunt mixen)

De ingredienten voor de botercrème en versiering
– 300 gram Funcakes mix voor botercrème
– 300 ml water
– 250 gram ongezouten (room)boter
– 600 tot 700 gram fondant

Zelf heb ik een springvorm gebruikt van 24 cm. Dit vind ik de meest geschikte maat voor deze cake. Ook is een paletmes erg handig!

[advertentie]

We beginnen met het afwegen van de ingrediënten. Zelf doe ik het in twee keer. Het eerste mengsel bestaat uit 330 gram biscuit mix, 5 eieren en 33 ml water. Dit vind ik zelf gemakkelijker omdat ik bang was dat het deeg anders minder luchtig zou worden. Het moet namelijk lang staan als het in zes porties de oven in moet.

Goed, dit is het mengsel voor de taart zelf. Eerst gaan we dit vijf minuten mixen op de hoogste stand. Het is belangrijk om dit lang en goed te mixen, daardoor neemt het volume namelijk enorm toe! Hierna mix je het nog 1 tot 2 minuten op een zachte stand door. Voordat je gaat mixen raad ik je aan om de oven alvast voor te verwarmen op 175 graden.

Je ziet tijdens het mixen dat het volume echt enorm toeneemt. Ook veranderd de kleur, in het begin is hij wat geler en naarmate je langer mixt wordt hij witter. Mix het beslag zoals ik hierboven heb beschreven én totdat er geen klontjes meer in zitten.

Dit mengsel is genoeg om drie afzonderlijke lagen te maken. Verdeel het dus over drie kommen. Dit is eigenlijk altijd een beetje gokken, al helemaal als je drie verschillende maten kommen hebt. Maar ach, als de ene laag iets dikker is dan de ander maakt dat echt niet uit.

Dit vind ik zelf het leukste gedeelte. Je hebt maar een paar druppeltjes vloeistof nodig en ineens wordt het een andere kleur. Heel gaaf om te zien. Spatel de vloeistof er zachtjes doorheen zodat het beslag zijn luchtigheid niet verliest.

Vet de bakvorm goed en dan kan het eerste mengsel erin. Het zal niet zo’n dikke laag worden als je het erin doet, maar tijdens het bakken komt dat allemaal wel goed. Het mooiste is als je twee dezelfde bakvormen hebt en dan twee lagen tegelijkertijd in de oven kunt schuiven. Helaas is onze oven daar te klein voor, dus dan moet je net iets meer geduld hebben.

Het verschilt per oven maar bij mij waren de lagen in ongeveer een kwartiertje klaar. Je kunt dit het best testen met een saté prikker. Komt hij er schoon uit? Dan is de taart gaar. Nog een test: veert de taart nog een beetje terug als je hem indrukt? Ook dan is hij goed!

Tijd voor de botercrème. Je kunt dit zelf maken, maar ik gebruik het liefst een pak van Funcakes. Dit omdat ik gewoon weet dat de smaak hiervan goed is. Mix 300 ml water en 300 gram botercrème mix door elkaar. Zet dit nu vervolgens even 30 minuten weg om op te stijven.

De taarten nemen veel ruimte in beslag dus af en toe moet je even improviseren. Ik heb de lagen elke keer af laten koelen op een rek, daarna heb ik ze op aluminiumfolie op de eettafel gelegd. Werkte perfect!

Als de botercrème 30 minuten op heeft kunnen stijven is het tijd om de boter erdoor heen te mixen. Doe niet alles tegelijk, maar doe het in vier delen. Zo voorkom je klontjes en werkt het een stuk gemakkelijker. Als je je botercrème te stevig vind kun je er bij deze stap eventueel nog wat water bij voegen.

Dan is het tijd om te gaan stapelen! Het is handig als je een paletmes hebt, hiermee kun je de botercrème perfect uitsmeren. Zorg ervoor dat je elke laag bedekt met een royale laag botercrème. Bij de onderste laag heb ik namelijk minder botercrème gebruikt en die liet naderhand een beetje los. Een laag zoals je op de foto ziet is prima!

Dit is het resultaat als je alle laagjes op elkaar hebt gestapeld. Nu is de taart bijna af! Druk de laagjes een beetje aan en bedek nu de bovenkant en zijkanten ook met botercrème. Een te dikke laag is niet lekker – anders wordt het een beetje te zoet. Een dunne laag is echter wel nodig zodat de fondant goed blijft plakken.

Tijd om de fondant uit te rollen. Let erop dat je hem niet al te dun uitrolt, dan kunnen er namelijk snel scheuren ontstaan als je het fondant over de taart legt. Tip: rol de fondant uit op een siliconen matje. Die kun je daarna oppakken, omdraaien en zo op de taart leggen. Minder kans op scheuren!

En dan is de taart klaar! Je harde inspanningen zijn beloond, want kijk eens hoe geweldig dit er uit ziet! Het is werkelijk waar een feestje om een stukje van deze taart op te eten. Het is wel een enorm machtige taart, maar hier thuis viel hij echt in de smaak. Het is een grote taart dus stukken weggeven is zéker een goed idee.

Zelf ben ik echt heel blij met het resultaat. Het is een vrolijke, niet al te zoete taart geworden. Het is een hoop werk, maar je krijgt er wel iets moois voor terug.

Tip: Maak niet zelf je eigen biscuitdeeg. Dit is een gerecht dat al best lang duurt en ik ben echt fan van deze mixen van Funcakes. Als ik deze gebruik heb ik nooit problemen met de basis van de taart!

Heb jij weleens zelf Rainbow cake gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Aaah, wat leuk om hier eindelijk eens een duidelijke tutorial van te lezen! Ik ga deze pagina ff bookmarken, want dit wil ik absoluut eens namaken later. Dankjewel!!

  2. Wat is hij super goed gelukt! Ik heb het al vaker voorbij zien komen en wil het zelf ook echt heel graag een keer maken. Ik denk dat ik hem voor mijn verjaardag ga maken in september. :D Ik denk dat het bezoek dan verrast wordt door de kleuren die ze ineens zien. :)

  3. Pingback: BeautyChef — My life in photos | Juni 2013 #4

  4. Pingback: BeautyChef | Persoonlijke blog over beauty, food, fashion & lifestyle — My food in photos | September #4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!