Recept: Tomaten-crèmesoep

18 aug 2013

Sinds ik verse tomatensoep heb geproefd, wil ik niet meer anders. Tomatensoep uit blik vind ik vaak niet zo lekker omdat het aan de zoetige kant is. Ik wil graag aan jullie laten zien hoe ik mijn tomaten-crèmesoep het liefst maak.

De ingrediënten voor 4 kommen soep
– 1 kilo rijpe tomaten
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 boullionblokjes
– 600 ml water
– 100 ml slagroom
– verse basilicum
– peper

Optioneel: tijm, wortelen en wat bleekselderij. Bovenstaand recept is de basis, verder kun je natuurlijk toevoegen wat je wilt.

[advertentie]

Tip: voor een tomatensoep heb je rijpe tomaten nodig. Dus als je al weet dat je dit wil gaan maken, haal de tomaten dan een paar dagen eerder al in huis!

We beginnen met het aan de kook brengen van het water. Nog gemakkelijker: kook wat water in de waterkoker, gaat nog sneller. Doe dit alvast in de pan, we gebruiken 600 ml water. Dit kan overigens weer per persoon verschillen, wat jij lekker vind. Gebruik niet te veel water, je kunt altijd nog extra water toevoegen! Anders wordt de soep te dun en dat willen we niet.

Dan gaan we de tomaten snijden. Dit doe je gewoon zoals je dat normaal ook doet. De stukjes tomaat hoeven niet heel klein te zijn. Ook hoeven de pitjes er niet uit of de velletjes eraf, dit gaan we dadelijk allemaal zeven.

De tomaten kunnen ook in de pan. Als je de bouillonblokjes nog niet hebt toegevoegd, voeg ze dan nu toe!

Vervolgens snijden we de ui en de knoflook. Ook dit kan weer lekker groot want we gaan het dadelijk mixen. We hoeven dus niet moeilijk te doen! Zodra je dit gesneden hebt – je raad het vast al – gooi je het er ook bij in de pan.

Als alles in de pan zit dan kunnen ook de kruiden toe worden gevoegd. Ik heb ongeveer een handje basilicum toegevoegd, zo’n 15 blaadjes. Ook heb ik een takje tijm toegevoegd aan de soep. Laat deze even mee koken. Zelf heb ik hem er na een kwartiertje uitgehaald, omdat ik niet wilde dat de smaak van tijm teveel zou gaan overheersen.

Dan laat je de soep even pruttelen zodat alle smaken er goed in kunnen trekken. Doe de deksel op de pan en laat de soep staan op een laag vuurtje. Het zal nu een klein beetje gaan schuimen, maar dat maakt helemaal niet uit.

Na een tijdje zie je dat alles zacht is geworden. De tomaten zijn eigenlijk verdwenen, je ziet vooral de velletjes nog in de soep zitten. Als het goed is heeft de soep nu ook een heldere kleur gekregen.

Dan is het tijd om de soep te gaan mixen! Zelf laat ik het eigenlijk nooit afkoelen voordat ik het ga mixen. Je kunt dat wel doen, maar ik heb daar het geduld niet voor.

De soep ziet al erg mooi uit, maar je ziet nog wel alle pitjes in de soep en stukken velletjes van de tomaat. Ik wilde een gladde tomatencrème-soep, vandaar dat we dit mengsel nog even gaan zeven. Druk het goed met een lepel door de zeef zodat er niet veel soep verloren gaat. De laatste paar keer heb ik het ook gemaakt zonder te zeven. Kan ook prima! Dan is de soep wel gelijk een stuk dikker.

Nu houd je een gladde tomatensoep over. We hoeven nu nog maar één ding te doen, namelijk slagroom toevoegen. Zelf heb ik 75 tot 100 ml gebruikt. Zelf vind ik dit ruim voldoende. Tip: bewaar nog wat room voor de garnering!

Doordat je de soep hebt gezeefd is de ‘dikkigheid’ van de soep wel weg. Als je hem dikker wilt hebben kun je de soep nog even in laten koken. Zelf raad ik aan om kookroom te gebruiken in plaats van de slagroom die ik gebruikt heb. Dit kan je namelijk hoog verhitten en is van zichzelf al iets dikker. Helaas hadden wij dit niet in huis.

En dan is je soep klaar! Dit is een hele basic tomatencrème-soep maar wel érg lekker. Zelf vind ik deze soep heel geslaagd. Je proeft heel goed dat hij zelfgemaakt is, yum! Eet smakelijk!

Maak jij weleens zelf tomatensoep? En vind jij verse tomatensoep ook zóveel lekker dan tomatensoep uit blik?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Pingback: BeautyChef | Persoonlijke blog over beauty, food, fashion & lifestyle — This Moment Favorites #1

  2. Gisteravond deze soep gemaakt en het smaakte heerlijk! Ik heb er nog zelfgemaakte gehaktballetjes aan toegevoegd en serveerde er een stokbroodje bij. Daarmee was het meer dan genoeg voor mijn vriend en mij als avondeten. Ik hield nog een grote kom over en die heb ik vanmiddag als lunch gegeten. En ik moet eerlijk zeggen dat de soep toen nog beter smaakte! Ik ga dit zeker nog eens maken.

  3. Er gaat niets boven zelfgemaakte tomatensoep!! Je wil inderdaad nooit meer iets anders. Ik rooster de tomaten altijd eerst in de oven voor half uurtje en de basis van de soep ui en bleekselderij.

  4. Hoi beautychef,

    Lekker recept echt heerlijk, zeker met tortlini onder in de kom. Ik krijg hem alleen niet zo dik dat ik er ook druppels creme in kan doen. Hoelang kook je hem voor je hem zeeft en pureert?

    Dank je!

  5. Hi,

    Vorige week heb ik de soep gemaakt, zelf was ik sceptisch omdat ik dacht dat de smaak van de basilicum weg zou koken. Het tegendeel is bewezen, het is een goed recept! Vandaag maak ik hem weer, maar dan met balletjes :)

    Gr,
    Jan

  6. Hallo, heerlijk hoor hij is net klaar ik heb er nog gehaktballetjes in gedaan en fijne soepnoedels , nu laat ik hem afkoelen en dan gaat hij in de weckglazen hebben wij steeds een vers soepje!!!

    • Hoi Jeannette,

      Sorry, ik zie je berichtje nu pas! Ja dat kan prima, kookroom is zelfs eigenlijk nog wel beter dan slagroom. Het wordt er wat dikker door en kan ook hoger worden verhit. Nadat ‘ie uit de vriezer komt zou ik hem wel nog maar één keer opwarmen – maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich! Eet smakelijk!

  7. Deze soep heb ik al meerdere keren gemaakt, echt een heerlijk soepje! De volgende dag is ie alleen nog maar lekkerder. Hartelijk dank voor het recept!

  8. Hoi,
    Ik heb laatst jouw receptje gebruikt bij een high-tea. Iedereen vond het lekker.
    Heel makkelijk te maken, daarom ook gedeeld met mijn vriendin.
    Mijn zoon is niet zo’n fan van crèmesoepen, dus heb ik de room weggelaten, wat vermicelli en soepballetjes ervoor in de plaats en iets verdund. HEERLIJK!

  9. Gelukkig, tomatensoep ZONDER suiker. De kant en klare zijn tegenwoordig niet meer te pruimen, tot wel 2 siikerklontjss per portie, iiieew. Andere ingrediënten zijn vaak niet meer te proeven .Deze ga ik zeker proberen.

  10. Heb hem voor de eerste keer gemaakt met jouw hulp! Goed recept. Zo weer boodschappen doen en pak dan weer dit lijstje erbij. Mijn zoontje van 3 vind hem ook heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!