Recept: Wortel falafel met frisse yoghurt saus

7 jun 2013

Dit recept had ik laatst eens op tv gezien. Het leek me erg leuk om eens te maken! Ze lijken net op bitterballen, alleen dan een gezonde én vegetarische versie. Heb ik je al een beetje nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder voor het recept.

Falafel is een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen.

Ingrediënten voor ongeveer 30 falafel balletjes
– 350 gram gedroogde kikkererwten
– 250 gram worteltjes
– 1 rode ui en 1 gewone ui gesnipperd
– 2 teentjes knoflook
– olie om in te frituren
– 0,5 eetlepel bakpoeder
– 3 eetlepels aardappelzetmeel
– 2 eiwitten (niet op foto)
– paneermeel
– eventueel knoflooksaus als vervanger voor de yoghurtsaus
– optioneel: verse peterselie

Kruiden
– 3 theelepels komijnzaad (poeder)
– 2 theelepels zout
– 1 theelepel paprikapoeder
– peper naar smaak

Alvast van tevoren: ik heb het recept gehalveerd. Wij hadden er namelijk twee keer zoveel gemaakt, maar dat waren er een beetje te veel. Vandaar dat de afwegingen op de foto’s verschillen.

Voordat we echt kunnen beginnen moet je even geduld hebben. De kikkererwten moeten namelijk eerst een nachtje weken. Weeg de kikkererwten dus eerst af en laat ze daarna een nachtje weken.

De dag erna beginnen we met de rest van de voorbereidingen. Je kunt de wortels raspen zodat je die niet hoeft te blenden. Je kunt ze ook klein snijden en daarna in de blender doen, maar net wat jij wilt en hoe goed de blender alles verwerkt.

Ook de ui moet gesneden worden. Wij hebben deze gewoon erg klein gesneden zodat deze niet door de blender hoeft. Maak de stukjes alleen niet te groot want dan vallen de balletjes sneller uit elkaar!

Vervolgens kunnen alle droge ingrediënten ook alvast bij elkaar. Dit zijn dus alle kruiden, de bakpoeder en de aardappelzetmeel. De aardappelzetmeel wordt gebruikt om het mengsel goed te binden.

Dan is het tijd om de kikkererwten en de worteltjes te blenden. Het is de bedoeling dat het echt heel klein wordt. Als het niet goed blend kun je kleinere porties per keer doen of er wat olie bij gieten.

Om het mengsel nog beter te binden doen we er twee eiwitten bij. Gewoon heel simpel de eieren scheiden en de eiwitten door het mengsel doen.

Zo ziet het falafel mengsel er vervolgens uit. Hier zitten nu de gepureerde kikkererwten en wortels, uien, kruiden en eiwitten in.

Wat ook eg lekker is: nog wat verse peterselie erdoor. Hoeft niet als je het niet in huis heeft, maar het geeft er wel weer een extra smaak aan.

Dan is het tijd om de balletjes te gaan rollen ten grootte van een bitterbal. Mijn vriend heeft ze allemaal gerold want ik was zó slecht in. Je moet het balletje echt goed samenpakken en daarna zachtjes in een rondje rollen. Als het balletjes kneden echt niet goed gaat, kun je wat paneermeel ofwel broodkruim toevoegen om het mengsel wat steviger te maken.

Nadat de balletjes gerold zijn moeten ze goed bedekt worden met paneermeel. Zorg dat er voldoende paneermeel om heen zit, zodat ze dadelijk een lekker krokant laagje krijgen.

Als de balletjes klaar zijn kun je ze eventueel nog even in de koelkast zetten om ze nog wat steviger te laten worden. Dit hoeft niet per se.

Verhit daarna wat olie in de pan. Net zoveel totdat de balletjes volledig bedekt zullen zijn in de olie. Wij hebben gebruik gemaakt van arachideolie omdat die de minste smaak afgeeft. Zo komt de smaak van de falafel extra goed naar voren en proef je niet alleen die ‘frituur-smaak’.


Dit moet je gewoon erg goed in de gaten houden. Je ziet vanzelf wanneer ze klaar zijn, wanneer er een mooi laagje omheen zit. Doe er niet teveel tegelijk, dan koelt de olie teveel af of springt de olie te veel omhoog uit het pannetje.

Tot slot nog de frisse yoghurtsaus. Dit heb ik eigenlijk een beetje uit de losse pols gedaan, vandaar dat ik daar verder niet echt foto’s van heb.

Ingrediënten frisse yoghurt saus
– 2 eetlepels Griekse yoghurt
– 1 eetlepel volle yoghurt
– 1 theelepel citroensap
– 1 theelepel honing
– verse peterselie
– snufje peter en zout

En dan tot slot het eindresultaat. Ik geef jullie als tip om er echt genoeg kruiden door te doen. Wij waren daar een beetje zuinig mee geweest en dan smaken ze gewoon erg flauw. Dus steeds blijven proeven! Ik adviseer echt om geen kikkererwten uit blik te gebruiken. Ik heb namelijk gehoord dat de balletjes dan een stuk sneller uit elkaar vallen!

Mijn inspiratie komt trouwens het programma Everyday Gourmet With Justine Schofield. Hier had ik al eens een artikel over gemaakt. Kijk daarvoor hier. Alleen de saus heb ik uit de losse pols gedaan.

Heb jij weleens falafel gegeten?

Liefs,
Joyce

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!