Recept: Zandkoekjes

9 apr 2013

Zelf koekjes bakken is zó simpel en gewoon zó lekker. Het recept is helemaal niet moeilijk, maar je moet het maar gewoon even weten. Vandaag deel ik mijn recept voor de lekkerste zandkoekjes met jullie.

Ik had niet verwacht dat ik zoveel koekjes uit deze hoeveelheden kon halen. Op internet stond dat je er ongeveer 40 uit kon halen, maar ik haalde er met gemak 70 koekjes uit. Dit zijn koekjes van gemiddelde grootte.

Ingrediënten voor ongeveer 70 zandkoekjes
– 400 gram bloem (en wat extra bloem voor het bestuiven)
– 200 gram witte basterdsuiker
– 300 gram koude boter
– 2 eidooiers
– 1 zakje vanillesuiker
– eventueel wat zelfrijzend bakmeel

[advertentie]

Ik ga er geen uitgebreid recept van maken, aangezien het niet erg moeilijk is. Wel heb ik foto’s gemaakt van de stappen. Daarbij ga ik gewoon wat handige tips geven!

We hebben voor dit recept alleen twee eidooiers nodig. Het eerste wat we gaan doen is dus de eieren scheiden. Met het eiwit dat je overhoud kun je iets anders lekkers maken. Meringues bijvoorbeeld. Dat recept kun je hier vinden.

Daarna gaan we de ingrediënten afwegen. De boter kun je eventjes in de magnetron doen, zodat het iets zachter wordt. Niet te lang, het mag niet te warm worden.

Wat ik zelf altijd fijn vind én hoe ik geen klontjes krijg is het volgende. Doe de gesmolten boter in de kom. Het hoeft niet helemaal gesmolten te zijn, door de warmte smelt de rest vanzelf. Doe dan beetje voor beetje de rest van de ingrediënten erbij. Doordat je elke keer een beetje toevoegt krijg je geen klontjes. Goed roeren!

Dan is het tijd om te gaan kneden met je handen. Het beslag is eerst wat kruimelig, maar door de warmte van je handen wordt het al snel een mooi deeg. Als je denkt dat het nodig is, kun je altijd nog wat meer bloem toevoegen.

Is je deeg mooi gelukt? Leg hem dan ongeveer een halfuurtje in de koelkast, ingewikkeld in vershoudfolie. Hierdoor wordt het deeg een stuk steviger. Daardoor is het gemakkelijker uit te rollen straks.

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Ook is het handig om alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar te leggen! Vervolgens gaan we het deeg uitrollen en er leuke vormpjes uit steken. De koekjes gaan niet héél erg rijzen, dus je hoeft niet heel veel ruimte ertussen te houden. Toch moet je ze ook weer niet tegen elkaar aan leggen, want ze worden wel iéts groter.

Hierna kunnen ze in de oven voor ongeveer 15 minuutjes of totdat ze wat bruiner geworden zijn. Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht, maar ze worden al snel hard. Laat je daardoor dus niet misleiden!

En dit is het eindresultaat. Simpele maar hele lekkere koekjes. Als je wilt kun je ze nu ook nog leuk decoreren. Dit heb ik niet gedaan omdat ik deze gebakken heb voor een les op mijn stage, maar het is erg leuk om ze te versieren. Ook al zien ze er zo natuurlijk ook al prachtig en vooral heel lekker uit.

Zin om koekjes te bakken, maar toch liever iets anders dan zandkoekjes? Ik heb ook nog een overheerlijk recept online staan voor heerlijke Amerikaanse chocoladekoeken. Ook zeker de moeite waard om eens te maken. Kijk voor dat recept hier.

Maak jij zelf vaak koekjes?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Heb ik toevallig ook vorige week gemaakt als kleinigheidje voor iemand in een leuke weckpot. Je haalt inderdaad altijd super veel koekjes uit een beetje beslag!

  2. Pingback: BeautyChef — My life in photo’s | April 2013 #3

  3. Wauw! Ik heb ze net gemaakt, ze zijn echt zo lekker! Ik heb ze alleen heel dik gemaakt omdat ik dat zelf lekkerder vind haha en ik heb gewoon rondjes gemaakt en platgedrukt. Maar de smaak blijft hetzelfde, en dit is oh zo lekker! Ik ga dit recept zeker opslaan! Ik heb nu trouwens 12 grote en 4 minder grote koekjes gemaakt, kun je nagaan hoe dik ik ze wel niet heb… In ieder geval erg bedankt voor dit lekkere recept! Ga dit zeker vaker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!