Recept: Gehaktballen!

30 mrt 2012

Ja, je leest het goed. De lekkerste gehaktballen. Ik heb een heerlijk recept samengesteld dat ik graag met jullie wil delen. Het is een niet al te moeilijk recept, maar ontzettend lekker. Bij de groente ’s avonds, maar ook voor een lekker broodje bal. Kijk snel verder!

Voor ongeveer 7 tot 8 middelgrote gehaktballen heb je het volgende nodig:
– 500 gram gehakt
– paneermeel
– 1 ei
– boter
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– gehaktkruiden of/en zout & peper
– kerrie
– 1 theelepel mosterd
– 1 theelepel ketchup
– laagje water

Dus pak snel alle spullen erbij, of ren naar de winkel – let’s start cooking!

Dit zijn alle spullen die je nodig hebt, zo ongeveer. Ik was alleen het paneermeel, de zout & peper en het paneermeel vergeten erbij te zetten. Oke, we gaan beginnen!

Allereerst beginnen we met het klaarzetten van alles. Hierna gaan we alles eerst snijden.
Dat is erg belangrijk, want als je dadelijk het gehakt gaan mengen worden je handen erg vies. Daarom is het handig om alles klaar te hebben staan en alles gesneden te hebben.
We gaan de ui snijden, de knoflook ga ik persen, maar mag je ook snijden als je dat liever wilt.

We doen het gehakt in een grote schaal. In het midden maak je een ‘kuiltje’. Hierin kan het ei, dat is handig, dan loopt het niet gelijk alle kanten op. Verder kruid je het naar smaak met peper, zout, kerrie en eventueel wat gehaktkruiden. Ook voeg je wat paneermeel toe.

Dan is het tijd voor de mosterd, ui en de knoflook. Ik vind het fijn om de knoflook te persen, dan krijg je het echt zo klein mogelijk. Je kunt zelf bepalen hoeveel je ervan gebruikt. Ik hou wel van wat ui en knoflook, maar als het te veel (of misschien te weinig) is, dan kun je de hoeveelheid natuurlijk aanpassen!

Dan komt het vieze werkje. Je mag er lekker in met je handen en alles goed gaan vermengen. Het is erg belangrijk dat de kruiden, ui en knoflook goed vermengd zijn.
Hiervoor is paneermeel erg belangrijk, anders kan je het vlees amper goed bewerken.
Dan kun je geen mooie ballen maken, omdat het te erg aan je handen kleeft.
Je moet dus paneermeel toe blijven voegen, totdat de substantie minder kleverig wordt en je mooie ronde ballen kan maken.

Dé tip voor een perfecte krokante korst. Rol de gehaktballen nog even door het paneermeel voordat je ze in de pan doet. Zorg dat ze echt goed bedekt zijn. Je hoeft ze niet eerst door eigeel of iets dergelijks te halen, het paneermeel blijft er vanzelf goed aan plakken. Dit kost amper tijd en je krijgt er een veel lekkerder korstje door (vind ik) dus zeker even doen!

Dan gaan we ze in de pan doen! Doe wat boter in de pan – ik gebruikte vloeibare Croma – er mag best een flinke hoeveelheid in. Verdeel het zo, dat er overal in de pan een klein laagje zit. Zorg dat de pan goed heet is voordat je de gehaktballen erin doet. Dat is erg belangrijk! Dan schroeien ze namelijk gelijk dicht, anders kunnen ze uit elkaar vallen en duurt het gewoon erg lang. Dus het gas even hoog, na ongeveer 3 minuten – ligt eraan hoe hoog je gas staat – even omdraaien. Probeer ook de zijkanten van de gehaktballen mee te nemen.

Als er een mooie korst omheen zit, zet het gas dan wat lager, ze zijn namelijk niet al binnen 5 minuten klaar. Ook al lijkt het wel zo vanaf de buitenkant.
Tip: voeg een klein laagje water toe. Het voorkomt spetteren en je krijgt er meer jus door. Laat de ballen nu nog even zo’n 15 tot 20 minuten staan en dan zijn ze klaar om te eten!

En het eindresultaat! Heerlijk toch? Dat rode is wat ketchup. Dat kun je op het laatst nog erdoorheen roeren om de saus nog wat smaak te geven!

Eet smakelijk!

Maak jij vaak gehaktballen? En gebruik je dan nog bijzondere ingrediënten of kruiden?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  • Ah, je kan ze ook prima zonder uien maken, haha! Ik vind ’t er alleen wel een extra smaak aan geven! Mijn zusje houdt ook niet van uien maar ze vindt ze toch erg lekker! :)

 1. Oeh dat ziet er heerlijk uit! Ik vind gehaktballen maken ook altijd heel leuk. Ik doe er zelf meestal nog een scheutje ketjap en een beetje sambal door. Met mosterd en ketchup kende ik nog niet, maar dat klinkt goed, dat zal ik de volgende keer proberen.

 2. Inderdaad Joyce.
  Ze zijn erg lekker, Joyce had me ook gefopt.
  Met je mostard! Haha.
  Joyce is de beste Beauty en de Beste Kok.

  xxLisanne

 3. Pingback: BeautyChef — My life in photos | Juni 2013 #1

 4. Ik wilde gehaktballen maken en zodoende kwam ik op deze site….

  Zelf vind ik de combinatie van beauty en koken heel erg leuk. En heb al echt wat handige tips van je gekregen..

  Leuke site en de gehaktballen zijn lekkkkkkerrr!!!!!

  Thanks!

 5. In 1 woord heerlijk!!!
  Deze gaat ook de lijst blijvers .
  Ik had per ongeluk bij het mengen van het gehakt al wat water gedaan. Maar hierdoor waren ze extra mals.
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!