Enkele slimme tips om te sparen!

5 feb 2015

Sinds ik heb besloten dat ik binnenkort toch wel uit huis wil gaan, ben ik nog actiever bezig met sparen dan anders. Ik deel graag enkele tips met jullie hoe je zoveel en gemakkelijk mogelijk geld kunt besparen.

1. Zorg ervoor dat je niet te veel geld op je betaalrekening hebt staan.
Als ik een mooie top zie van € 30,- en er staat nog € 400,- op, dan zou ik hem sneller aanschaffen, dan wanneer ik nog maar een bedrag van € 100,- op mijn rekening heb. Daarom maak ik dus altijd veel geld over naar mijn spaarrekening. Als ik het in een maand nu echt niet zou redden, kan ik altijd weer wat geld terugstorten. Maar meestal is dat niet nodig, na een tijdje kun je wel goed inschatten hoeveel geld je per maand nodig hebt. Bereken je vaste lasten en enkele overige uitgaven. Zorg ervoor dat je dat bedrag maandelijks op de rekening staat, de rest spaar je.

2. Als je geld krijgt dat je niet gelijk nodig hebt, maak het dan gelijk over naar je spaarrekening.
Omdat ik werk, krijg ik natuurlijk maandelijks salaris gestort. Ook met mijn site verdien ik nog weleens wat, of ik krijg iets overgemaakt wat ik cash heb voorgeschoten. Als ik nog genoeg geld op mijn rekening heb staan, maak ik deze bedragen altijd gelijk over naar mijn spaarrekening. Zonder deze inkomsten had ik het immers ook gered, dus dit kun je dan gemakkelijk opzij zetten.

3. Denk voordat je iets koopt goed na of je het wel nodig hebt.
Tegenwoordig denk ik altijd zo: als ik twijfel dan doe ik het niet, anders krijg ik spijt. Heb ik een week later nog steeds het desbetreffende item in mijn hoofd en ik krijg ’t er niet meer uit? Dan wil ik eventueel nog terug gaan om het te kopen. Voor mij werkt dit heel goed, zo maak ik nog amper miskopen en gebruik ik alles wat ik koop met veel plezier.

4. Kijk wat je allemaal nog in je kast hebt hangen.
Heb je echt die derde bordeaux kleurige broek nodig of dat pakje haarelastiekjes waarvan je er nog dertig thuis hebt liggen? Of misschien die back-up van je dure mascara omdat hij in de aanbieding is, ook al heb je al twee back-ups thuis liggen. Wat ik hiermee probeer te zeggen: kijk eerst eens wat je nog in je kast hebt liggen. Sommige dingen hoef je echt (niet nu) aan te schaffen. Hiermee bespaar je een hoop geld.

5. Let goed op de actieproducten.
Is er ergens een goede actie? Fijn, dan kun je datgene dat je graag wilt hebben voor minder kopen! Zo bespaar je een hoop geld, vooral op de 1+1 gratis mascara actie – die zijn vaak niet zo goedkoop. Ook mijn kleding koop ik bijna altijd met korting, tenzij ik iets heel erg leuk vind. Nu moet ik wel zeggen dat ik er een hekel aan heb om te winkelen in de echte sale periode. Ofwel: totale chaos en drukte in winkels. Meestal loop ik een winkel in en pik ik de aanbiedingen ertussen uit – of ik bestel online met een kortingscode. Wel een valkuil: kijk of je het wel echt nodig hebt, anders is goedkoop alsnog duurkoop.

6. Let goed op de kleine uitgaven.
Een lipstick van essence, een broodje op het station en een kopje koffie op school. Het lijkt allemaal niet veel, omdat dit soort soort uitgaven bijna nooit boven de € 3,- zijn. Toch loopt het allemaal best op als je het aan het einde van de maand bij elkaar optelt. Af en toe is natuurlijk geen probleem, maar als je echt wilt sparen moet het geen gewoonte worden.

7. Houd je uitgaven bij.
Zelf doe ik dit niet, maar het kan erg handig zijn. Houd je nou aan het einde van de maand vaak weinig geld over en weet je niet zo goed hoe dat komt? Schrijf dan je uitgaven eens op in een boekje. Ja, allemaal! Hoe confronterend dat ook kan zijn. Dan krijg je in ieder geval een inzage in wat er anders kan.

8. Stel een doel vast waarvoor je wilt sparen.
Als je een doel in je hoofd hebt om te sparen, werkt dat bij mij altijd een stuk sneller. Het is voor mij dan gemakkelijker om geld opzij te zetten omdat ik den aan het leuks wat ik er dan allemaal mee kan gaan doen. Spaar ik voor een zomervakantie? Dan zie ik mijzelf al helemaal zonnebaden op het strand in een tropisch land, heerlijk. Daar wil ik best wel elke maand voor sparen hoor, prima!

Heb jij moeite met sparen of gaat het jou eigenlijk ook wel gemakkelijk af?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Goede spaartips! Ik moet ook echt nog meer gaan sparen. Elke maand gaat er wel automatische een bedrag over naar de spaarrekening. Maar het blijft inderdaad lastig om niet te veel van die kleine dingen te kopen.

  2. Goede spaartips! Ik heb gelukkig geen problemen met sparen, ik ben er zelfs best wel goed in. Maar ik denk dat wanneer je kinderen hebt je denkwijze ook erg veranderd, je denkt veel beter na of je iets wel echt nodig hebt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!