Recept: Appel-kaneel muffins

25 mei 2013

Ik had zin om te bakken maar ik wist niet precies wat. Toen ik naar beneden liep en de fruitschaal zag, wist ik het: muffins met appel en kaneel! Deze muffins had ik nog nooit gemaakt, maar ze waren uiteindelijk best goed gelukt. Ik heb het recept voor jullie!

Voor ongeveer 12 muffins
– 300 gram bloem
– 200 ml melk
– 60 gram boter
– 2 eieren (niet op de foto)
– 75 gram suiker
– 1 pakje vanillesuiker
– 1 pakje bakpoeder
– 1 á 2 appels
– kaneel
– een snufje zout
– muffinvormpjes en een bakvorm voor muffins

We beginnen met het afwegen van de ingrediënten. Alle droge ingrediënten kunnen alvast afgewogen worden en bij elkaar in de kom gegooid worden. Dat betekent dus de bloem, suiker (nog niet het zakje vanillesuiker!), bakpoeder en een snufje zout.

De boter moet gesmolten worden. Weeg de boter af en doe het ongeveer een minuutje in de magnetron. Niet alles hoeft gesmolten te zijn, zodra een deel van de boter heet is, smelt de rest vanzelf. Zet dit nu even weg zodat de boter af kan koelen!

Dan beginnen we met het schillen van de appel. Afhankelijk van hoeveel appel je erin wilt hebben kun je 1 of 2 appels gebruiken. Doe wat citroensap of sinasappelsap in het schaaltje waar de appels in komen, dan verkleuren ze namelijk niet!

Warm de oven alvast voor op 200 graden. Dan is de oven alvast voorverwarmd als je klaar ben en kunnen de muffins er gelijk in.

Als je de appels in de citroensap of sinaasappelsap heb gelegd dan spoelen we ze nu even af. Zo raak je die zurige smaak een beetje kwijt. Zelf heb ik de appels trouwens redelijk klein gesneden. Ze konden wel iets groter voor een betere bite!

De kaneel en vanillesuiker kunnen bij de appel worden gedaan. Zelf heb ik één zakje gebruikt, maar twee zakjes was misschien nog wat lekkerder geweest!

Dan werken we verder aan het mengsel voor de muffins. Alle droge ingrediënten zaten al in de kom. In het midden maken we nu een grote kuil en daar komt de melk, twee eieren en afgekoelde gesmolten boter in. Vanuit het midden gaan we dit nu mixen. Zelf heb ik een garde gebruikt.

Als dit alles goed gemengd is kunnen de appels erbij. In dit stadium moet je even proeven of er genoeg kaneel in zit, meer suiker bij moet of meer zout. Dat heb ik zelf niet gedaan en mijn muffins kon beslist wat meer suiker en zout.

Dan is het tijd om de bakvormpjes te gaan vullen. Zelf heb ik ze redelijk vol gedaan omdat ik wilde dat ze hoog zouden rijzen. Het vullen van de vormpjes is altijd nogal een geklieder. Zelf doe ik het altijd met twee lepels. Zo kan ik met één lepel wat van het mengsel opvallen als dat halverwege op het blik valt.

De muffins moeten nu in de oven! Ze moeten ongeveer 20 minuten bakken. Na twintig minuten kun je checken of ze goed zijn door er een saté prikker in te steken. Komt die er schoon uit? Dan zijn ze klaar!

Als de muffins klaar zijn laat je ze eerst even afkoelen. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, dus ik zou ze niet helemaal af laten koelen.

Nog wat extra tips!
– Proef goed of er nog meer suiker, zout of kaneel in moet. Als ze eenmaal uit de oven zijn kun je er namelijk niets meer aan veranderen en als ze dan niet lekker smaken is dat zonde.
– Wil je er zeker van zijn dat elke muffin veel appels bevat, stop de stukjes appel dan pas in de vormpjes wanneer ze al vol zitten met het mengsel.
– Als de muffins nog niet goed zijn, maar de bovenkant begint wel al te verkleuren zet de oven dan lager!

En dan is dit het resultaat! Zelf vond ik ze erg lekker alleen had er nog wel wat meer suiker in gemogen voor de smaak. Ook zou ik de volgende keer de appels iets groter maken voor een stevige bite.

Maak jij vaak zelf muffins?

Liefs,
Joyce.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!