Recept: Couscous met kip

31 aug 2013

Laatst heb ik voor het eerst couscous op! Ik vond het echt enorm lekker, vooral in combinatie met kip en lekkere groenten. Vandaar dat ik vandaag een recept voor jullie heb met – jawel – couscous, kip en groenten. Perfect om even snel op tafel te toveren en heerlijk om te eten!

Je kunt zelf kiezen wat voor kip je wilt gebruiken. Ik heb voor dit gerecht gebruik gemaakt van drumsticks. Zelf zou ik de volgende keer kiezen voor reepjes kip, gesneden van een filet. Dit omdat het gemakkelijker weg eet. Ook zaten er aan deze drumsticks aardig wat bebloede stukjes en daar ben ik niet zo’n fan van, haha. Volgende keer houd ik het dus bij de filet, maar wel in stukjes gesneden.

De ingrediënten voor vier personen
– 400 gram couscous
– 500 gram kip (filet, drumsticks, naar keus..)
– 2 uien
– 3 teentjes knoflook
– 1 rode paprika
– 2 tomaten
– 1 prei
– 2 wortelen
– 1 bouillonblokje
– ketjap
– kruiden (komijnzaad, peper, zout)

We beginnen zoals gewoonlijk weer met het snijden van alle groenten zodat dat alvast klaar staat. Hier ben ik de uien aan het snijden. Als je wilt weten hoe je het makkelijkst een ui kunt snijden, kan je mijn risotto filmpje bekijken.

De kip kan nu ook alvast in de pan. Hoe langer de kip staat de pruttelen hoe meer smaak hij dadelijk heeft. Dus we zetten de kip alvast op het vuur. Wil je een krokant laagje? Dan bak je hem eerst aan, maar daarna moet het vuur wel zacht staan. Zorg dat je genoeg olie in de pan doet.

Zelf hebben wij de kip als het ware een beetje laten stomen. We hebben de ui al vrij snel toegevoegd in de pan en vervolgens het deksel op de pan gedaan. Doordat het vuur niet hoog staan, branden de uitjes niet aan.

Het snijden van de paprika vind ik altijd een rotwerkje. Ik heb wel gemerkt dat het snijden aan de binnenkant het best werkt. Dus niet aan de kant van het vel, maar de binnenkant van de paprika. Daar glijdt het mes als het ware gemakkelijker doorheen, vind ik.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden!

Dan is het tijd voor de couscous zelf. Zet wat gekookt water op. Giet ondertussen de couscous alvast in een kom. Zodra het water gekookt is, giet je het bij de couscous. Net zolang totdat de couscous net onder water staat. Hier verkruimel je een bouillonblokje boven en dit laat je vervolgens eventjes staan, ongeveer vijf minuutjes.

Ondertussen zitten alle groenten bij de kip en heeft alles lekker aangebakken. Het gaat zo ook nog in de oven, dus het hoeft nog niet allemaal door en door gaar te zijn. Giet wel alvast wat ketjap erdoor. Dit is naar smaak, dus zoveel of weinig als je zelf wilt. Kruid de kip en de groenten bij deze stap ook alvast goed met peper, zout en eventueel komijnzaad.

Als het goed is dan is de couscous nu klaar. Als hij nog érg droog aanvoelt kun je er altijd nog wat gekookt water bij doen, dit laat je dan weer even intrekken. Roer het geheel goed door en verdeel het vervolgens over een ovenschaal. Zorg ervoor dat de laag niet al te dik is, anders zit je dadelijk alleen maar kale couscous te eten.

Besprenkel er nog wat olie over zodat de couscous dadelijk niet zo droog is. De sappen van de kip en groenten trekken er natuurlijk ook in, maar even voor de zekerheid!

Dan is het tijd om de kip op de couscous te leggen. Verdeel dit over de ovenschaal. Daarna is het tijd voor de groenten. Verdeel dit royaal zodat je genoeg groenten heb ten opzichte van de couscous. Dit plaats je vervolgens op 180 graden in de oven.

Het is moeilijk te zeggen hoelang dit in de oven moet. Wanneer je de kip lang in de pan hebt gehad, hoeft het minder lang in de oven. Ik zou het gewoon even checken na tien minuutjes. Als de kip dan gaar is, dan is het gerecht klaar.

En dat is dan de couscous met kip en groenten, op mijn manier! Een heerlijk maaltje en weer eens wat anders. Helemaal niet zo lastig, maar ziet er toch erg leuk uit!

Heb jij weleens couscous gegeten?

Liefs,
Joyce.

Reacties

    • Ik moet eerlijk zeggen dat het mij in het begin ook echt niets leek hoor. Maar m’n vriend wilde het heel graag eten, dus ik besloot het maar gewoon te proberen haha. En lekker dat ’t was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!