Recept: Eiersalade met bacon

21 jun 2014

Ik ben gek op de vulling van gevulde eieren, zo lekker pittig met die kerrie, paprikapoeder en wat chilipoeder. Toen bedacht ik me: waarom maak ik geen eiersalade met een soortgelijke vulling? Ik heb een recept bedacht en vind dit nog lekkerder dan de traditionele eiersalade.

Je kunt eiersalade op een hoop verschillende manieren maken. Wil je het heel basic hebben? Dan kun je natuurlijk gewoon eieren gebruiken plus wat kruiden zoals peper en zout. Je kunt er eindeloos mee variëren! Ik heb er bijvoorbeeld augurk en bacon in gedaan, maar dit kun je ook vervangen voor iets anders, of gewoon weglaten.

Ingrediënten voor een volle bak eiersalade
– 8 eieren
– 3 eetlepels mayonaise (naar smaak)
– 4 augurken
– 50 gram pancetta of bacon
– 1 theelepel citroensap
– beetje curry en mosterd
– 3 theelepels kerrie (naar smaak, ik deed er veel in!)
– wat paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout

Begin met het koken van het water en de eieren. Dit duurt ongeveer 7 tot 8 minuten. Het hangt er wel een beetje vanaf hoe snel je water kookt. Duurt dat iets langer, dan moet je de eieren er wat langer in leggen. Deze tijd geldt voor als je de eieren er al inlegt voordat het water kookt, dus vanaf het begin. Dan heb je als het goed is een hardgekookt eitje. Twijfel je? Dan kun je de eieren beter iets langer laten koken.

Daarna bak je de bacon of pancetta. Dit laat je even uitlekken boven een papiertje, dan kan al het vet er gemakkelijk uit lopen. Zodra dit een beetje hard is geworden kun je het in stukjes breken.

Vervolgens snijd je de augurken! Ik vind augurken in eiersalade erg lekker, dus ik heb gekozen voor vier grote augurken. Wil je dat de augurk minder aanwezig is, snijd dan wat minder augurken.

Als het goed is, moeten de eieren tegen deze tijd wel goed gekookt zijn. Het is tijd om de eieren te laten ‘schrikken’. Dit betekent dat je de eieren erg snel af laat koelen zodat het kookproces stopt. Vervolgens laat je de eieren even staan om helemaal af te koelen.

Hierna kun je met de eieren aan de slag. Snijd het ei doormidden. Zo kun je gemakkelijk de eidooier eruit halen met een lepeltje.

De eidooiers doe je in een aparte kom en het eiwit ook. Het eiwit kun je in kleine stukjes snijden. Dit houd je even gescheiden van elkaar omdat dit gewoon een heel stuk gemakkelijker is. De eidooiers moeten namelijk eerst geplet worden met een lepel of vork. Daarna kun je de mayonaise hier door doen, totdat je een zachte structuur krijgt. Voor meer romigheid kun je er zelfs nog een klontje roomboter door mengen.

Doe vervolgens de rest van de ingredienten hierbij, het citroensap, de augurken, wat curry en mosterd en de kruiden. Proef of het allemaal goed naar smaak is!

Zo ziet het er nu uit! Het enige wat er nog door moet zijn de stukjes eiwit en bacon. Die doe je er op het laatst doorheen omdat je in het begin veel moet roeren.

En klaar is je eiersalade! Je kunt het eten op een broodje of een toastje. Het mooie is dat je het helemaal naar jouw eigen smaak kunt maken. Ik vind dit in ieder geval een hele lekkere combinatie! De bacon kun je prima terug laten, die proefde je helemaal niet zo goed terug door alle sterke kruiden die erdoor zaten.

De eiersalade kun je prima zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren, mits goed afgedekt.

Maak jij weleens zelf eiersalade?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Oeh dit ziet er lekker uit! Ook een beetje meer smaak dan normaal denk ik!
    Ik moet zeggend dat ik pas één keer eerder eiersalade heb gemaakt. Ik vind het er altijd super lekker uitzien maar op een één of andere manier is het gewoon niet helemaal mijn ding. Doe dan maar gewoon een zacht gekookt eitje!

    • Ligt eraan hoe zacht het ei is. Als het het eigeel er helemaal uit druipt, dan niet. Is het ei nog een klein beetje zacht aan de binnenkant, dan zou het moeten lukken. Je hebt wel kans dat het de smaak wat beïnvloed, misschien hoef je ook wat minder mayo toe te voegen. Omdat het mengsel al dunner is omdat het ei zachter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!