Recept: Hazelnoot meringues

10 mrt 2013

Het is weer tijd voor een lekker recept! Toen ik in de vakantie bij mijn vriend was, hebben we een hoop lekkere dingen gekookt en gebakken. Waaronder deze heerlijke meringues. Het is zó lekker en zó simpel. Vandaag heb ik het recept voor jullie.

Benodigdheden voor 40 meringues
– als je zo ongeveer dezelfde afmetingen aanhoud als ik –
• 3 eiwitten
• 150 gram suiker
• 30 gram hazelnoten (of meer of minder natuurlijk)
• 1 zakje vanillesuiker

Begin met het scheiden van de eieren. Het is héél belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt, anders lukt het dadelijk niet meer om het eiwit op te kloppen. Let daar dus goed op. Zelf doe ik het per ei altijd eerst in een apart bakje en giet ik het daarna over. Als er één ei fout gaat is het dan niet zo’n ramp, dan zit het niet gelijk ook door de rest van het eiwit heen.

Dan is het tijd voor de hazelnoten. Je kunt net zoveel hazelnoten nemen als je zelf wilt. Ik heb zelf gekozen voor gepelde hazelnoten. Deze hazelnoten gaan we fijn hakken.

Je kunt ze net zo fijn hakken als je zelf wilt. Je kunt er best wat grovere stukken in laten als je dat lekker vind, het hoeft niet allemaal zo heel fijn te zijn.

Dan gaan we de suiker afwegen. Neem per ei ongeveer 50 gram suiker. Dat betekent dus voor dit recept: 150 gram suiker. Ook doe ik er nog een zakje vanillesuiker door, omdat een erg lekkere smaak geeft. Als je het niet hebt geeft dat niets, het hoeft dus niet per se er door. Verwarm de oven voor op 100 graden!

Vervolgens is het tijd om het eiwit op te gaan kloppen. Zelf doe ik dit met een mixer, anders duurt het me echt te lang. Het is belangrijk dat je de suiker er beetje bij beetje bij giet, zo gaat het namelijk het snelst. Zo wordt de suiker gelijk goed verdeeld.

Wanneer is het klaar? Wanneer het schuim aan de lepel blijft hangen. Het hoeft niet helemaal te blijven hangen, maar het mag er zeker niet gelijk af druipen. Zoals je hierboven ziet op de foto is het prima. Als het nog te vloeibaar is kun je namelijk geen mooie vormpjes maken.

Bedek de bakplaten met bakpapier. Ik heb voor deze hoeveelheid twee bakplaten nodig. Leg vervolgens de gehakte hazelnoten op de bakplaat. De onderkant wordt namelijk een laagje van hazelnoot. Laat genoeg ruimte ertussen over, de meringues worden namelijk nog iets groter in de oven. Niet veel groter, maar wel een beetje.

Wanneer de hazelnoten op hun plaats liggen kun je er een schep van het opgeklopte eiwit overheen doen. Ik gebruik zelf altijd twee lepels, dat werkt heel fijn en precies. De meringues zijn nu klaar om de oven in te gaan.

Na ongeveer anderhalf uur op 100 graden zijn ze klaar. De binnenkant is dan nog wel een beetje sticky, maar dat vind ik juist wel lekker. Je kunt ze ook altijd nog iets langer in de oven laten. Na anderhalf uur proef ik er altijd eentje. Als ze dan goed zijn haal ik ze eruit, en anders blijven ze er nog eventjes in zitten. Maak je meringues van een groter formaat, dan moeten ze natuurlijk wel iets langer.

En dit zijn ze geworden. Wat zijn ze mooi he? De meringue is aan de buitenkant krokant en aan de binnenkant lekker zacht. En dan heb je natuurlijk nog die lekkere onderkant met hazelnoten. Heerlijk!

Nog even een close-up, ze zien er zo mooi uit! Het is dus helemaal niet zoveel werk, maar ze zijn wel altijd een groot succes. Echt hoor! Succes gegarandeerd!

Heb jij zelf weleens meringues gemaakt?

Liefs,
Joyce.

Reacties

  1. Hmmm dat ziet er lekker uit! Heb afgelopen november een met mn verjaardag jou walnoten-caramel-chocolade taart gemaakt en die is goed in de smaak gevallen bij iedereen! Ik ga volgende week een weekend weg met vrienden en ik denk dat ik deze ga maken mee te nemen!
    xx

  2. Pingback: BeautyChef — Recept: Zandkoekjes

  3. Pingback: BeautyChef — My life in photos | Augstus 2013 #1

  4. lijkt lekker!!!
    vraagje: mogen de hazelnoten niet door het beslag gemengt worden voor het bakken ?
    inplaats van apart op de bakplaat

    • Dat zou eventueel ook kunnen! Ik heb er echter voor gekozen om ze op de bakplaat te leggen, omdat het beslag erg luchtig moet zijn Hoe meer je ermee doet, des te meer kans je hebt dat dit wat wegvalt. Maar als je het er voorzichtig doorheen vouwt zou het geen probleem moeten zijn!

Laat een reactie achter op Charlotte Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!