Recept: Overheerlijke, smeuïge brownies

26 apr 2015

Brownies zijn echt mijn guilty pleasure! Na een aantal keer proberen heb ik eindelijk het perfecte recept gevonden voor de perfecte smeuïge brownie. Met dit recept is de ideale brownie binnen handbereik.

Perfect om te serveren op een verjaardag, als toetje of als onderdeel van een high tea. Of gewoon als je jezelf eens wil verwennen met een ultieme chocolade traktatie! Ook kun je deze brownie prima verwerken in andere gerechten. Zo maakte ik hiermee een nagerecht. Brownies met zelfgemaakt cookie dough ijs!

 

Ingrediënten voor een bakvorm van ongeveer 26 cm
– 150 pure chocolade met een hoog cacao gehalte
– 100 gram donkerbruine basterdsuiker
– 150 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 150 gram roomboter
– 175 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 middelgrote eieren, anders 5 kleine eieren
– 0,5 theelepel zout
– amandelen en walnoten
 

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Ondertussen verwarm ik au bain marie de chocolade en roomboter. Au bain marie betekent dat je een pan met heet water opzet. Hierop zet je een kom. Door de stoom die van het water af komt wordt deze kom verhit. Zo kun je de chocolade en boter niet verbranden. Zodra dit bijna helemaal gesmolten is, kan de kom van het vuur af. Doordat dit nog redelijk heet is, zal het mengsel nog verder smelten.
 

Weeg de suiker af. We maken gebruik van drie verschillende soorten suiker. Bij een brownie vind ik het erg lekker om donkerbruine basterdsuiker te gebruiken. Heb je dit niet, gebruik dan enkel lichtbruine basterdsuiker en een zakje vanillesuiker. Dit roer je vervolgens door het mengsel van de gesmolten chocolade en roomboter. Zorg er wel voor dat de pan van het vuur is.
 

Roer de suiker er net zo lang door totdat dit mooi vermengd is met de rest. Hierna spatel je het zelfrijzend bakmeel erdoor. Dit vergt even wat spierkracht, de eieren gaan er straks namelijk pas door.
 

Hak de walnoten en amandelen in kleinere stukken. Meng deze tegelijkertijd met het zelfrijzend bakmeel door het mengsel. Ben je nu geen fan van noten? Dan hoeft dit er natuurlijk niet door, je kunt het met gemak weglaten. Ik vind dit zelf wel erg lekker, het geeft er net een extra smaak aan. Zorg er wel voor dat je witte amandelen gebruikt, deze hebben een minder sterke smaak. Ook krijg je zo geen vliesjes van de bruine amandelen in je gerecht.
 

Hierna roer je één voor één de eieren door het mengsel. Zorg ervoor dat het goed afgekoeld is en dat je goed roert, je wilt geen stukjes roerei vinden in je brownie. Heb je kleine eieren? Dan heb je er misschien vijf nodig. Anders red je het gemakkelijk met vier. Kijk goed naar de dikte van het beslag, het moet niet té dun worden.
 

Je kunt de brownie bakken in verschillende formaten. Zo kun je gebruik maken van een ronde, maar ook een vierkante bakvorm. Ook zijn er kleine muffin of brownie vormpjes. De baktijd hangt af van de vorm die je gebruikt. Hoe kleiner de vorm, hoe korter de baktijd. Voor een ronde bakvorm van ongeveer 26 cm kun je een baktijd aanhouden van ongeveer 30 á 35 minuten. Het trucje van de schone satéprikker werkt hier niet. Zolang de brownie niet meer wiebelt als je hem even schudt, maar toch nog wat vloeibaar is aan de binnenkant is ‘ie klaar. Laat de brownie wat afkoelen en daarna kun je hem aansnijden.
 

TIP 1Bekleed de bakvorm met bakpapier, zo krijg je de brownie er een stuk gemakkelijker uit.

TIP 2Bak de brownie niet te lang, zodra hij afkoelt wordt ‘ie ook al wat steviger. Bak je de brownie te lang, dan wordt hij droog en lang niet zo smeuïg.

TIP 3Serveer met wat slagroom en/of ijs, extra lekker!

Bak jij weleens zelf brownies?

Liefs,
Joyce

Bloglovin’TwitterFacebookInstagramYoutube

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!