Recept: Witte asperges met hollandaisesaus

28 jun 2014

Het mag nog net! De laatste asperges van het seizoen zijn geoogst, dus ik deel nog even héél snel mijn recept met jullie. En deze hollandaisesaus kan overigens bij meer gerechten gebruikt worden, ook lekker over vis of een gepocheerd eitje.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
– 500 gram witte asperges
– 4 eieren
– 100 gram goede kwaliteit ham
– 70 gram roomboter
– scheutje citroensap
– snufje zout en eventueel peper

Je begint met het opzetten met water voor de asperges. Neem hiervoor een ruime pan! Ook zet je de eieren alvast op, deze laat je koken voor zo’n 7 minuten. Daarna kun je de asperges gaan schillen. Eerst snijd ik een stukje van de onderkant af, zo’n 1 tot 2 centimeter – dat deel is niet lekker, veel te houterig. Vervolgens schil ik de asperges met een dunschiller.

De asperges pasten niet heel in de pan, ik heb ze dus door midden moeten snijden. Dit is niet heel erg, het ziet er alleen wat minder mooi uit op het bord. De asperges moeten zo’n 10 minuten koken, dit is geheel afhankelijk van de dikte. Ze zijn gaar als de onderkant zacht aan voelt, meestal prik ik er zelf even met een vork in.

Dan starten we nu met de hollandaisesaus. Ik had dit pas één keer eerder gewerkt. Toen werkte deze manier, dus zo heb ik het nu weer gedaan. Je begint met één eidooier en wat peper en zout. Witte peper is iets mooier, maar zwarte peper kan natuurlijk ook gewoon.

Daarna pak je de staafmixer erbij en smelt je de boter in de magnetron. Zodra de boter helemaal gesmolten is, kunnen we hem gelijk gebruiken, je hoeft hem niet af te laten koelen! Nog even ter herinnering: 70 gram roomboter. We gebruiken de staafmixer om de dooier en de kruiden door elkaar te mixen. Héél voorzichtig giet je in een dunne straal de roomboter erbij. Het zal zo steeds dikker worden en uiteindelijk een mooie saus vormen. Ik heb de saus afgemaakt met een scheutje citroensap.

Als het goed is, zijn de asperges nu ook ongeveer klaar. Het is dus tijd om het bord op te maken. Schil de eitjes en verdeel ze in partjes. Ook de ham snijd je in stukjes, zo groot als je wilt. Ik heb het redelijk groot gelaten, maar je kunt er ook allemaal kleine stukjes van maken. Dan doe je de asperges erbij op het bord en tot slot verdeel je de hollandaisesaus erover.

Je kunt de asperges ook serveren met een botersaus, wijnsaus of alleen ham en ei – maar net wat jij lekker vind. Op deze manier eet ik mijn asperges in ieder geval ’t liefst!

Ben jij ook zo gek op asperges?

Liefs,
Joyce

Reacties

  1. Lijkt me een erg lekker recept! Wij eten thuis soms ook asperges. Ofwel à la flamande, want ja, wij zijn nu eenmaal Belgen ;) ofwel op mijn mama’s manier met tomaatjes en allerlei verse tuinkruiden. Ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!