Recept: Zuurkool stamppot

23 jan 2013

Het is tijd voor een lekkere winterse stamppot. Het is niet heel lastig, maar je moet toch even weten hoe het moet. Het leek mij namelijk heel moeilijk en dat weerhield mij ervan om het te maken. Maar zo moeilijk is het niet. Ik laat het aan jullie zien!

Ik kan elke dag wel zuurkool eten! Ik houd er zo ontzettend veel van. Wel alleen op de manier hoe m’n oma hem maakt (dus met lekker veel aardappelen en vlees erdoor)!

De ingrediënten voor een volle pot met zuurkool
Je kunt een deel in de vriezer en/of koelkast bewaren
• 1 pakje kruiden zuurkool
• ± 750 – 1 kilo kruimige aardappelen
• zuurkoolspek
• rookworst
• eventueel een klontje boter
• eventueel wat extra zout

Ik vind zuurkoolspek heel lekker. Je kunt natuurlijk ook opgebakken spekjes gebruiken, maar ik vind zelf zuurkoolspek een lekkere smaak afgeven. Dit is een basisrecept, je kunt dus nog toevoegen wat je zelf wilt. Andere kruiden zoals tijm, komijnzaad, of nootmuskaat. Je kunt er ook wat fruit door doen zoals appel, perzik of ananas. Genoeg variatie mogelijk!

[advertentie]

Begin met het opzetten van het zuurkoolspek. Dit moet namelijk heel zacht worden en daarvoor moet het heel lang koken. Je moet dus al een tijd van tevoren beginnen. Dit zuurkoolspek moet eerst anderhalf uur á twee uur opstaan.

Schil in de tussentijd alvast de aardappelen. Het zuurkoolspek moet zachtjes koken.

Na anderhalf á twee uur is het tijd om de zuurkool erbij te doen. Het hoeft niet te koken, gewoon zachtjes pruttelen. Dit kun je bij het zuurkoolspek doen. Als er teveel water in zit, kun je er wat water uit scheppen. De zuurkool moet namelijk nét onder staan.

Hierna is het ook tijd om de aardappelen op te zetten. De aardappelen moeten ongeveer een half uurtje koken. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen natuurlijk. Zolang ze maar gemakkelijk te stampen zijn.

Een kwartiertje nadat je de aardappelen hebt opgezet kun je de rookworst verwarmen in het water. Het water hoeft niet te koken.

Een halfuur nadat je de zuurkool bij het zuurkoolspek hebt gedaan, kun je het afgieten.

Het is nu tijd voor het zuurkoolspek. Het spek is zo zacht geworden dat het zowat uit elkaar valt. Je kunt het met een vork zo uit elkaar halen. Dit is al redelijk zout én je gebruikt kruidenzuurkool. Ik zou er dus nog geen zout bij doen totdat je het geheel hebt geproefd.

Dan is het tijd om alles te gaan stampen. Een tip: stamp er elke keer meer aardappelen door heen. Zo voorkom je dat je er té veel aardappelen door heen doet. De aardappelen die je over hebt kun je lekker opbakken in de pan!

Als het goed is, is de rookworst nu ook klaar. Die kun je uit de verpakking halen en in stukjes snijden. Ik vind dat rookworst dit gerecht echt afmaakt.

Dan is dit het resultaat. Een heerlijke Hollandse stamppot. Je kunt natuurlijk nog variëren met andere ingrediënten zoals rozijnen, appels of chorizo. Zelf vind ik deze manier ’t lekkerst. We maken altijd een hoop zuurkool in één keer zodat we de rest kunnen bewaren in de koelkast en vriezer.

Houd jij ook zo van die Hollandse gerechten?

Liefs,
Joyce.

Mamma en Lisanne thanks voor de foto’s!

Reacties

 1. Vroeger hield ik er helemaal niet van, maar tegenwoordig vind ik het wel lekker :p

  Ik ben vegetariër maar dat vlees ziet er wel lekker uit moet ik zeggen.

  Leuke blog heb je!

 2. Nom nom! Ik ben ook gek op zuurkool. Ik maak het vaak met tomatenblokjes, cayenne peper en knoflook. Dat is ook erg lekker en maakt de zuurkool minder zuur van smaak.

 3. Oh ziet er zo lekker uit. En met dit weer past het perfect. Lang geleden dat ik rookworst nog gegeten heb trouwens. Ik schrijf het dadelijk op het boodschappenlijstje zie! =)

  • Hoi Renee, zonder zout of iets. Het zuurkoolspek is al zout genoeg van zichzelf. Op het eind kun je kruiden toevoegen aan de zuurkool zoals zout of peper (dus wanneer de zuurkool stamppot helemaal klaar is!)

 4. Bedankt voor deze instructie! Nu weet ik waarom mijn spek niet zo lekker was als bij oma, hij moest dus veel langer koken! ;-)
  Een beetje gebakken ui door de zuurkoolstamp is ook lekker!

 5. Eindelijk via m\n PC dit geweldige en gewone recept gevonden…Fantastisch!

  Ben er echt gek op en neem er altijd wel lekker wat mosterd bij …héérlijk!

  Dank je wel voor dit recept.

 6. Nederlands eten is gewoon heerlijk, als je het maar goed klaarmaakt. Ik eet graag zuurkool (erg gezond trouwens), maar ook boerenkool, andijvie, vijfschaft, kruudmoes, erwtensoep, billetjes in het groen, zuurvlees, hete bliksem enz. enz. Er is zo veel. Maar dit is een goed recept. Zuurkoolspek lang koken is precies goed.
  Dank.

 7. Ik heb het jaren op deze manier gedaan, behalve dan dat ik ook nog een blikje ananas met de zuurkool meekook. Tegenwoordig zet ik de zuurkool + de ananas samen met het spek op en laat het in de oven anderhalf uur stoven.

 8. Handig en lekker recept! :)

  Ik kook de aardappels altijd in het vocht waarmee ik de spek heb gekookt. Ook doe ik 3/4 van de (kleingesneden) zuurkool er rauw bij, kook dus maar 1/4 van de zuurkool. Hierdoor smaakt het wat frisser en is het ook de 2e dag en uit de vriezer nog lekkerder..

  Meestal doe ik er ook uitgebakken vetspek bij/doorheen. Maar dat is echt ouderwets en bevat veeeel calorieën…

  Oh ja, een stuk(je) fijngesneden Madame Jeanette peper geeft ook een hele lekkere smaak en wat meer pittigheid. Ideaal voor de koude dagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij op social media en blijf op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen!